E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba slika Čede Paića pod nazivom "Trenuci ponosa"
29.3.2017. - Izložbu poznatoga humanitarca, domoljuba i samoukoga slikara Čede Paića "Trenuci ponosa" otvorila je u srijedu navečer u Galeriji specijalne policije ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, posebice istaknuvši Paićevo bavljenje portretom i ljudima - kako na slikama tako i u nesebičnome humanitarnom radu.     Na otvorenju izložbe na kojoj su, među ostalima bili i umjetnik, njegova supruga Slavica, počasni predsjednik Udruge specijalne policije general Mladen Markač i general HVO-a Tihomir Blaškić, predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju počast svim poginulim braniteljima i prvomu hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Istaknuo je kako je Dom specijalne policije posvećen poginulim i živim suborcima i prijateljima te da je uvijek otvoren i za sve umjetnike koji žele izlagati u njihovu prostoru jer tako, rekao je, svi zajedno veličamo Lijepu našu.

     Ministrica kulture zahvalila je Klemmu što ju je pozvao da sudjeluju na otvorenju izložbe i što su u razgovoru bili suglasni koliko je važno prepoznati Dom specijalne policije kao mjesto na kojemu se svjedoči o onome što uvijek govore kulturni djelatnici i umjetnici, a to je da se hrvatski branitelji nisu borili samo za slobodu i teritorij, nego i za očuvanje naše kulture i umjetnosti.  
     Istaknula je kako nazočnost akademskih slikara na otvorenju izložbe svjedoči da amateri i akademski slikari s jednakom ljubavlju i strašću stvaraju i dijele svoju umjetnost. Obuljen Koržinek posebice je pak ukazala na Paićevo bavljenje portretom i ljudima - kako na slikama tako i u humanitarnome radu rekavši kako nikada neće biti dovoljno isticati ono što su Paić i njegova obitelj učinili tijekom Domovinskog rata, a posebno svojim angažmanom u Haagu. Zato je, rekla je ministrica, izložba priznanje Paiću i kao umjetniku i kao velikomu humanitarcu te domoljubu.      Čedo Paić i njegova supruga Slavica žive u Nizozemskoj i najčešći su posjetitelji hrvatskih pritvorenika u Haagu i pomažu im u svim potrebama. Paić je radio i portrete hrvatskih generala koji su bili u haaškome zatvoru - Ante Gotovine, Mladena  Markača i Ivana Čermaka, kao i portret predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

     Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško napomenuo je kako ima puno galerija i izložbenih prostora u kojima se nalaze remek-djela, ali postoji i ono mjesto do kojega često ljudski pogled ne dopire - a to je srce koje je najljepša galerija koju imamo, osobito kada se radi o hrvatskim braniteljima. U toj galeriji, istaknuo je biskup Šaško, "ima puno remek-djela koja mnogi ne vide, neki ne žele vidjeti". Zato je, podsjetio je mons. Šaško, na nedavnom korizmenome susretu s hrvatskim braniteljima naglasio kako bi svaki hrvatski branitelj i braniteljica trebali zapisati iskustva koja su proživjeli kako bismo se, rekao je, "imali kamo vratiti - da naraštaji prije nas osjete poštovanje, a oni nakon nas da osjete svježinu izvora istine na kojemu se trebamo uvijek napajati".

     Osvrnuo se i na naziv izložbe rekavši kako je ponos prilično složena riječ, ponekad može biti uznositost i oholost, a može označavati sebičnost, međutim, objasnio je, sama riječ veže se uz latinsku pro esse  - biti za. Upravo su to, ustvrdio je biskup, svjedočili i svjedoče hrvatski branitelji koji ponos vežu uz darivanje, uz nesebičnosti i velikodošnosti.
     "Taj ponos možemo ovdje osjetiti i on je temelj budućnosti Hrvatske jer sve naše nedaće dolaze iz sebičnosti i ne gledanja drugoga", rekao je biskup i izrazio nadu kako će "galerija srca istaknuti ono što je istinski hrvatski ponos - žrtva onih koji su dali sve za Hrvatsku". (HINA)

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a