E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorene 26. svečanost „Pasionske baštine"
1.4.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prigodnim se riječima u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića obratila prisutnima na početku 26. svečanosti „Pasionske baštine" u subotu, 1. travnja, 2017. godine u Muzeju Mimara.     Na početku  26. svečanosti „Pasionske baštine" prisutne je pozdravila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin. Na svečanosti u Muzeju Mimara otvorena je izložba „Iz pasionskog fundusa Muzeja Mimara" i održan glazbeni program „Romanse i pjesme svjetske duhovne glazbe". U glazbenom programu sudjelovao je solist Marinskog teatra, bas Alexei Tanovitski, uz pratnju Ivane Marije Tanovitski na violini i Elizabete Adžage na klaviru.

     Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pozdravila je sudionike i čestitala organizatorima na dosadašnjim prinosima te kazala da Ministarstvo kulture od početka potiče rad, ne samo na stvaranju, nego i očuvanju pasionske baštine.

     „Doživljaji na temu muke i stradanja čije je sadržajno bogatstvo osobito prisutno u pučkom pasijskom repertoaru, ishodište su nastanku brojnih književnih, pjesničkih, glazbenih i likovnih ostvarenja o čemu svjedoči 26 godina ove manifestacije", rekla je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.    Izložba predstavlja 36 umjetnina s temom muke i uskrsnuća Gospodinova iz zbirki slikarstva, umjetničkog obrta i kiparstva u odabiru Milice Japundžić i Brune Šepara iz Muzeja Mimara. Ona, kako su kazali autori izložbe, prikazuje kvalitetan presjek umjetničkih djela nastalih ponajviše u Europi od XI. do XVII stoljeća.

     Ravnateljica Mimare Lada Ratković Bukovčan kazala je da je izložba jedno od najvažnijih događaja u sklopu 30. obljetnice obilježavanja Muzeja Mimama.     Pasionska baština i ove godine ostaje vjerna početnoj zamisli da sebi trajno posvješćujemo činjenicu da je Kristova muka i uskrsnuće stožerna vrijednost koja je oblikovala ono što zovemo zapadno-europskom kulturom, prodirući u sve pore privatnog i javnog života, istaknuo je umjetnički direktor Pasionske baštine Jozo Čikeš.

     Do 12. travnja manifestacija će pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba ponuditi brojne glazbene, likovne, književne i pučke pasionske sadržaja, ne zaboravljaljući na recentno stvaralaštvo. To je dokaz ispravnosti naše misli vodilje: Muka kao nepresušno nadahnuće kulture, kazao je Čikeš. (MK/Hina)
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a