E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Počelo 22. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji
5.4.2017. - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u ponedjeljak 3. travnja 2017. godine, počelo je 22. lutkarsko proljeće na kojem će u pet gradova, 19 općina i pet ustanova na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te u Orašju (BiH) nastupiti 18 kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije, koja će odigrati ukupno 110 izvedbi predstava.

FOTO: HINA

     U vukovarskom Hrvatskom domu, izvedbom predstave „Veliko puževanje“ GK Zorin dom iz Karlovca i pozdravnim govorom pomoćnice ministrice kulture dr. sc. Ive Hraste Sočo, započeo je vukovarski dio manifestacije.

     „U pravoj svečanosti lutkarstva hrvatska lutkarska kazališta imaju prigodu predstaviti svoje stvaralaštvo i prenijeti čaroliju lutaka djeci i ljubiteljima kazališta u brojnim mjestima Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom 22 godine svog postojanja Festival se afirmirao i razvio u iznimnu kulturnu priredbu, koja od svojih početaka nosi važnu poruku i daje neizmjeran doprinos u obnovi ratom stradalog područja kroz umjetničko stvaralaštvo i radost lutkarske igre namijenjene najmlađima“, rekla je pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Ive Hraste Sočo te nadodala kako su „posebne vrijednosti Festivala i edukativne radionice za djecu i odrasle, a lutkarima je od posebnog značenja i Nagrada Zvonko Festini.“

FOTO: HINA

     Županijski dio 22. Lutkarskog proljeća počeo je u Drenovcima na županjskom području izvedbom predstave „Priča s morskog dna“ osječkog Kazališta Branka Mihaljevića i prigodnim obraćanjem vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića.
     Nakon svečanosti otvorenja vukovarskog dijela festivala, u Dvrocu Eltz, održana je svečana dodjela priznanja „Zvonko Festini“ za životno djelo. Ovogodišnji su laureati Hrvoje Zalar za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Abdulah Seferović za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

     Prema riječima predsjednice Organizacijskog odbora festivala i Hrvatskog centra UNIMA Jasminke Mesarić, osim lutkarskih predstava u sklopu 22. Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se i bogat popratni program.

     Tako će se u zgradi Hrvatskog doma u Vukovaru održati izložba fotografija „Lutke“ autora Ivana Špoljareca te izložba „Od slikovnjaka do vragobe“ autora Štefke Batinić i Berislava Majhuta, radionica za djecu „Ilustracija slikovnica“ Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba te forum „Kazalište“ namijenjen edukaciji stručnih suradnika u školama. Vinkovci će pak biti domaćin Drugog susreta književnika za djecu na Lutkarskom proljeću.
Manifestacija traje do subote, 8. travnja. (MK/Hina)


FOTO: HINA

 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a