E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Predstavljene nove stipendistice projekta „Za žene u znanosti“
6.4.2017. - Četiri laureatkinje ‒ dobitnice stipendije „Za žene u znanosti“ ‒ i sve kandidatkinje koje su se prijavile na taj natječaj potvrda su da postoji ona „druga“ Hrvatska u kojoj se uspjeh ne postiže preko noći, već je rezultat znanja i predana rada,   istaknuo je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić u srijedu, 5. travnja 2017. godine, na svečanoj dodjeli stipendija u Preporodnoj dvorani HAZU-a.

FOTO: Ivan Dabac

     Preporodna dvorana Narodnoga doma HAZU bila je tako mjesto svečanosti 11. dodjele stipendija u okviru nacionalnoga programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji tvrtke „L'Oreal ADRIA“ i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Taj hrvatski nacionalni program stipendiranja u području prirodnih znanosti pokrenut je 2006. kao dio programa „For Women in Science“ („Za žene u znanosti“) što su ga 1998. pokrenuli tvrtka „L'Oreal“ i UNESCO radi promoviranja žena u svijetu znanosti i mijenjanja predodžbe o ulozi žena u društvu.

     Do sada su te stipendije u sklopu nacionalnoga programa primile 42 mlade hrvatske znanstvenice.


Znanstvenice laureatkinje stvaraju novi identitet Hrvatske

     Laureatkinje ovogodišnjih stipendija „Za žene u znanosti“ jesu Daria Juretić Perišić, Marina Raguž, Maja Žulj Mihaljević i Tena Dubček. Akademik Kusić, koji je i predsjednik Izbornoga povjerenstva, posvjedočio je kako su imali tešku zadaću odabrati četiri najbolje između 33 kvalitetne mlade znanstvenice koje su se prijavile na natječaj, a uvjeren je kako hrvatske mlade znanstvenice konkuriraju svojim kolegicama diljem svijeta.

FOTO: Ivan Dabac

     Podsjetio je na veliko i bogato povijesno „pamćenje“ Preporodne dvorane u kojoj je, rekao je, među ostalim bilo sjedište Matice ilirske, prvo sjedište Akademije do preseljenja u njezinu palaču, tu je 1848. „Zahtjeve naroda“ pročitao Ivan Kukuljević Sakcinski i za bana izabran Josip Jelačić.
     U ovoj dvorani stvaran je hrvatski identitet, ustvrdio je akademik Kusić, pa je ona zato i pravo mjesto ove svečanosti jer, uvjeren je, upravo mlade znanstvenice stvaraju novi hrvatski identitet koji se gradi na znanju i sustavnome predanom radu. Istaknuo je i kako su nagrađene mlade znanstvenice potvrda „druge“ Hrvatske u kojoj se uspjeh ne postiže preko noći, već je rezultat ozbiljnoga truda. Ali, ocijenio je Kusić, takva se Hrvatska ne propagira u medijima, koji puno govore o Hrvatskoj brzoga uspjeha.


Promjena percepcije o ulozi žena u znanosti

     Generalna direktorica „L'Oreala ADRIA-Balkan“ Brigitte Steller podsjetila je da je program „For Women in Science“ pokrenut kako bi se promijenila percepcija o ulozi žena u znanosti. Uvjerena je kako su znanje, znanost, istraživanje i rad presudno važni za razvitak svake zemlje.

     Nagrađenim znanstvenicama čestitali su i izaslanica premijera Andreja Plenkovića ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i izaslanik Predsjednice Republike i njezin savjetnik za zdravlje i sport Tomislav Madžar, a među uglednim gostima bio je francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier.

FOTO: Ivan Dabac

     Ministrica kulture naglasila je kako je ovo projekt koji potiče talent i ambicije mladih žena te im pomaže u ostvarenju svojih potencijala, okupljenih s izuzetnim ciljem – promicanjem hrvatske znanosti i žena u znanosti.

     „Ovdje smo se večeras okupili jer su ovogodišnje četiri stipendistice svojim dugogodišnjim radom zaslužile stipendiju i tako dobile dodatan poticaj da i dalje tragaju za istinom koja će čovječanstvo voditi putem boljitka.
Drago nam je danas vidjeti kako svojim radom razbijaju stereotipe s kojima su se kroz povijest susretale žene, ne samo u znanosti. Iznimno smo ponosni što ovakve stipendije omogućuju iskorak hrvatskih znanstvenica na nacionalnoj, a posebno svjetskoj razini, omogućujući promidžbu cjelovitoga i suvremenoga hrvatskog društva.

     Neka vaši primjeri potaknu i ostale generacije mladih žena da se pridruže svijetu prirodnih znanosti, da daju svoje doprinose znanstvenim spoznajama i promiču hrvatsku znanstvenu izvrsnost u zemlji i u svijetu“, rekla je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

     Sve četiri znanstvenice u završnoj su izradi doktorske disertacije na Sveučilištu u Zagrebu ‒ Daria Juretić Perišić na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije, Marina Raguž na Hrvatskom institutu za mozak Medicinskoga fakulteta, Maja Žulj Mihaljević na Agronomskome fakultetu i Tena Dubček na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu, koja jedina nije bila na svečanosti jer je trenutačno u Bostonu na Fulbrightovoj stipendiji. Tako su tri nazočne znanstvenice kratko izravno predstavile svoja istraživanja, a Tena Dubček je to učinila u prethodno snimljenoj prezentaciji.

     Uz čestitke, laureatkinjama je pripala stipendija u iznosu od pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti kao dodatna motivacija i potpora u daljnjoj znanstvenoj karijeri.

     Na natječaj „Za žene u znanosti“ mogle su se prijaviti isključivo žene polaznice doktorskoga studija koje su u završnoj fazi izrade doktorske disertacije koju provode na hrvatskim znanstvenim institucijama iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja, koje nisu starije od 35 godina i do sada se nisu prijavljivale na natječaj.

     Dugogodišnji članovi Izbornoga povjerenstva ovoga programa stipendiranja jesu akademkinje Vida Demarin i Sibila Jelaska, akademici Vladimir Paar i Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković i prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer.

     Sudionici svečanosti mogli su internetski potpisati Manifest za potporu ženama u znanosti koji se nalazi na adresi www.forwomeninscience.com, a čiji je slogan „Znanost je važna, znanost treba žene jer žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet“. (MK/Hina)

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a