E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  U Požegi održan sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije
5.4.2017. - U prostorima Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi održan je u utorak, 4. travnja, sastanak Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije s ciljem utvrđivanja termina za realizaciju povrata kulturnih dobara   koja se još uvijek nalaze na teritoriju Republike Srbije.

     Sastanku je prisustvovala ministrica kulture RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, koja se obratila članovima Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara, Nj. E. Mira Nikolić, veleposlanica Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, supredsjedateljice Međudržavnog povjerenstva mr. sc. Branka Šulc i Asja Drača Muntean  te članovi i članice Povjerenstva.     Ministrica kulture naglasila je važnost nastavka rada Povjerenstva te podsjetila kako je iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i manjim dijelom iz Republike Crne Gore od 2001. do srpnja 2015. godine vraćeno 29.734 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, galerije i crkve.

     „Protokolom o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, koji su potpisali ministri kulture Republike Hrvatske i Republike Srbije 23. ožujka 2012. godine, bila je utvrđena i dinamika povrata preostalih kulturnih dobara do kraja 2013. godine. Protokol sadrži popise kulturnih dobara koja se moraju vratiti u Republiku Hrvatsku ‒ preostalih 1065 kulturnih dobara, uglavnom u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, odnesenih iz manastira na teritoriju Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Popise je verificiralo Međudržavno povjerenstvo za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije.

     Na posljednjem sastanku Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara, koji je održan u Beogradu u lipnju 2015., raspravljena su i preostala otvorena pitanja o povratu te je utvrđena dinamika povrata koja se, kao što sam napomenula, nažalost još nije ostvarila, stoga vjerujem da će se sada, nakon što utvrdimo termine, uspješno nastaviti i dovršiti“, rekla je ministrica kulture. Napomenula je i kako Ministarstvo kulture kontinuirano financira obnovu pravoslavnih crkava i manastira u okviru svojih mogućnosti, kako bi se stekli primjereni uvjeti za povrat.     Ministrica kulture posjetila je i Vladičanski dvor u Pakracu, gdje se sastala s članom Međudržavnog povjerenstva episkopom slavonskim Jovanom Ćulibrkom, s kojim je razgovarala o nastavku obnove ovog spomeničkog kompleksa i planovima vezano uz povrat kulturnih dobara u Pakrac i ostale manastire Slavonske eparhije.

     Prilikom posjeta Požeško-slavonskoj županiji ministrica kulture održala je radni sastanak s gradonačelnikom Požege Vedranom Neferovićem u prisutnosti ravnateljice Gradskog kazališta Požega Valentine Neferović, ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandre Pavlović te ravnateljice Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić. Nakon sastanka uslijedio je i obilazak Gradskog kazališta Požega, Muzeja te Gradske knjižnice i čitaonice Požega.     Tijekom boravka u Požeško-slavonskoj županiji ministrica kulture sa suradnicima je obišla i grad Pleternicu te održala radni sastanak s gradonačelnicom Antonijom Jozić, zamjenikom gradonačelnice Domagojem Katićem i saborskim zastupnikom Franjom Lucićem, nakon čega je posjetila Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu Pleternica te obišla prostor buduće multimedijske dvorane koja se obnavlja sredstvima Ministarstva kulture i grada Požege. 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a