E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić"
6.4.2017. - Umjetničko-stručnim kolokvijem „Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu“ na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak, 6. travnja 2017. godine, započeo je jubilarni 10. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić". 

     Pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo otvorila je 10. Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić" te je u osobno i u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, uputila organizatoru Festivala Gradskom kazalištu lutaka Split i svim sudionicima Festivala, suradnicima čestitke.

     Naglasila je kako „od svog osnutka 2008. godine Festival odlikuje jedinstvena koncepcija predstavljanja kvalitetnih profesionalnih predstava za djecu po predlošku hrvatskih dramskih autora. Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, koji je sastavni dio Festivala, snažno upotpunjuje i podupire programske i umjetničke ciljeve Festivala. Ukazivanje na važnost i poticanje ove sastavnice dramskog stvaralaštva važan su doprinos suvremenoj hrvatskoj književnosti i kazalištu za djecu i mlade."
 
     Ističući značaj Festivala hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“, a uoči održavanja 10. jubilarnog Festivala, pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo izrazila je podršku i želju za daljnijm uspješnim radom i postignućima.

     Na kolokviju su izlagali stručnjaci i autori Tomislav Zajec, dr. sc. Matko Botić, Jelena Kovačić, Magdalena Lupi Alvir, dr.sc. Iva Gruić, Saša Božić i dr. sc. Livija Kroflin, a u drugom dijelu dana održan je okrugli stol na temu suodnosa dramskog teksta i dramske izvedbe, autorstva predstave te kriterija izbora predstava za festival „Mali Marulić".

     Program Festivala hrvatske drame za djecu „Mali Marulić" odvija se u Zagrebu i u Splitu. Na Festival je prijavljeno 26 predstava, a izbornik Festivala Tomislav Zajec u ovogodišnji program uvrstio ih je sedam. U Zagrebu se izvode tri predstave: „Puž“ Maje Hrgović u režiji Staše Zurovca (Mala scena, 6.4. u 18 sati), „Ljubiti i samo ljubiti“ Zvonimira Baloga u izvedbi Teatra Pocco Loco (7.4. u 11 sati, Scena Ribnjak), „Bajka o Žar-ptici“ redateljice Ivice Boban (8.4. u 11 sati, Gradsko kazalište Žar ptica), dok će u Splitu biti izvedene predstave četiri kazališta iz Splita („U zvijezde“ Ksenije Zec i Saše Božića, GKL), Dubrovnika („Legenda o beskrajnom moru“ Olje Savičević, KMD), Rijeke („Beba bebač“ Davida Petrovića, GKL Rijeka) i Osijeka („Nije me strah“ Dubravke Pađen Farkaš, Dječje kazalište Branka Mihaljevića).

     Na Festivalu hrvatske drame za djecu „Mali Marulić" dodjeljuje se i nagrada za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu o kojima je ove godine odlučivao tročlani žiri u sastavu Jasen Boko, Ivan Plazibat i Ana Prolić. Žiri je prvu nagradu dodijelio tekstu „Pisma na kraju šume“ Jasne Žmak, drugu nagradu dobio je tekst Lade Martinac Kralj „Na leđima slona“, a treću tekst Petre Cicvarić „U potrazi za slovom R“. Nagrade će autorima biti uručene u programu središnje svečanosti Malog Marulića u Splitu 10. travnja.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a