E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Čestitke ministrice kulture dobitnicima Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra 2017
6.4.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je čestitke dobitnicima nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2017. godinu, najvišeg europskog priznanja na polju kulturne baštine.   

     Među ovogodišnjim laureatima su i dva izuzetna postignuća iz Hrvatske: u kategoriji zaštite baštine kapela sv. Martina u Starom Brodu, a u kategoriji predanog rada povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder.

     Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je čestitku Hrvatskom restauratorskom zavodu, povodom nagrade u kategoriji zaštite kulturne baštine, koju je dobila Kapela sv. Martina u Pokupskom selu, Starom Brodu:

     „Ponosna što je dodijeljena nagrada najvišeg europskog priznanja na polju kulturne baštine upravo Hrvatskom restauratorskom zavodu, nadam se da će to biti poticaj za daljnji rad čija se kvaliteta na kraju ipak nagrađuje. Stoga vam u ime Ministarstva kulture i svoje osobno iskreno čestitam.

     Europska komisija i organizacija Europa Nostra objavile su dobitnike nagrada Europske unije za kulturnu baštinu za 2017. godinu. U kategoriji zaštite kulturne baštine, nagradu Europa nostra dobila je i Kapela sv. Martina u Pokupskom selu, Starom Brodu. Kao primjer malih drvenih kapela, građenih na tradicionalan način, vrlo ljupkih i dražesnih obilježja s vrlo lijepim inventarom. Kapela je, baš kao i njezin inventar, obnovljena po svim konzervatorskim uzusima, od početnih istraživanja, izrade elaborata pa do kompleksnih konzervatorsko-restauratorskih radova što je prepoznato i dodjelom ove prestižne nagrade.

     Projekt obnove kapele sv. Martina ističe vrijednost hrvatske tradicijske graditeljske baštine, a sudjelovanje lokalne zajednice u obnovi ohrabruje kao primjer rastuće svijesti stanovništva o potrebi daljnje sustavne zaštite u budućnosti.

     Uvjerena sam da će Hrvatski restauratorski zavod ovim zasluženim priznanjem biti lijep primjer svim našim ustanovama koje aktivno sudjeluju u kulturnom životu Hrvatske, stvarajući tako trajnu vrijednost od šireg europskog značenja."


     Povodom dodjele nagrade Europe Nostre za 2017. godinu, koja se dodjeljuje zbog iznimnih zasluga i postignuća u očuvanju, istraživanju, obrazovanju, usavršavanju i podizanju svijesti o kulturnoj baštini, nagradu je dobio i gospodin Ferdinand Meder, kojem je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila čestitku:

     „Primite iskrene čestitke na nagradi Europa Nostra koja se dodjeljuje istaknutim stručnjacima za iznimne zasluge i postignuća u očuvanju, istraživanju, obrazovanju, usavršavanju i podizanju svijesti o kulturnoj baštini i koja je ove godine dodijeljena upravo Vama. To je izuzetna čast i priznanje za Vaš dugogodišnji rad na polju zaštite i očuvanja kulturne baštine, a priznanje je tim veće, što je prepoznato od stručnjaka na međunarodnom planu.

     Čitav svoj radni vijek posvetili ste zaštiti hrvatske kulturne baštine te nebrojeno puta hrabro reagirali na mnoge prijetnje koje su je ugrožavale, od potresa u Dubrovniku do Domovinskog rata. Svojim smirenim držanjem, finoćom u ophođenju, velikim znanjem i iskustvom uvijek ste pronalazili rješenja, čak i kad su ona naizgled bila nemoguća. Unaprijedili ste sustav djelatnosti javnih institucija koje su omogućile učinkovito djelovanje struke.

     Na međunarodnom planu ojačali ste veze Hrvatske sa svim ključnim baštinskim institucijama, kao što su ICOMOS, ICOM, UNESCO i Vijeće Europe.

     Stoga izražavam duboko poštovanje te Vam u ime Ministarstva kulture i svoje osobno još jedanput čestitam u uvjerenju da ćete i dalje marno nastaviti raditi na unaprjeđenju zaštite hrvatske i europske kulturne baštine."
 
 
                                                                                     MINISTRICA

                                                                            dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a