E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Nagrada Europa Nostra za obnovu kapele sv. Martina iz 17. st. iz Starog Broda
23.5.2017. - Prestižne nagrade EU za kulturnu baštinu, Europa Nostra, ove su godine dobili hrvatski povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder, za dugogodišnji rad i Hrvatski restauratorski zavod za konzervatorsko-restauratorsku obnovu drvene kapele sv. Martina iz 17. stoljeća u pokupljanskom Starom Brodu  a u ponedjeljak, 22. svibnja 2017. godine je ispred obnovljene kapele održano svečano predstavljanje nagrade.   Drvena kapela Sv. Martinu rijedak je primjer tradicijskog narodnog baroknog graditeljstva s cjelovito očuvanim oslikanim interijerom, koji joj daje posebnost. Unatoč nekoliko ratova i poplava, kapela je, iako dotrajala, sačuvana gotovo u izvornom obliku.

   Nakon građevinske obnove i restauratorskih radova, koji su počeli prije dvije godine, ona je ponovno u svojoj temeljnoj funkciji, na radost i ponos vjernika i mještana pokupljanskog Starog Broda, istaknuto je na predstavljanju.
Kapelica Sv. Martina iz 17. st. dragulj hrvatske kulturne baštine

   Svečanost, koja je počela intoniranjem dvije himne, hrvatske 'Lijepe naše', u izvedbi KUD-a Poculica iz Letovanića, te 'Ode radosti' u izvedbi Valentine Kasaić na harmonici, okupila je brojne sudionike tog projekta, goste i mještane.
   Izvršni potpredsjednik organizacije Europa Nostra, John Sell istaknuo je kako je kapela iz Starog Broda dobitnik nagrade u konkurenciji 200 prijedloga iz 39 zemalja.
 
   „Sada će i drugi znati cijeniti tradicijsku hrvatsku arhitekturu i baštinu. Ova je nagrada potvrdila vrlo uspješan projekt i vrijednost ovog dragulja hrvatske kulturne baštine", rekao je John Sell.


FOTO: LJUBO GAMULIN 

   Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević je podsjetio kako je ovo deveti puta da netko iz Hrvatske dobiva ovo visoko priznanje. I ova nagrada potvrda je da Hrvatska čuva svoj nacionalni identitet, dodao je.

   Izaslanik predsjednika Vlade RH, pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, naglasio je važnost nagrade, jer ovdje nije riječ o muzeju, nego o živoj crkvi, za čiju su obnovu zaslužni i mještani. 
   
   O projektu je detaljnije govorila ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše, naglasila je kako nagrada pripada svima koji su bili uključeni u projekt. Na taj je način mala drvena kapela Sv. Martina iz 17. st. stala uz bok mnogih velikih i mnogo poznatijih objekata, rekla je.

   Kao domaćini, nazočne su pozdravili i zahvalili im sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, načelnik Općine Lekenik Ivica Perović i sisački biskup mons. Vlado Košić.


Nagrada Grand Prix u kategoriji predanog rada, povjesničaru umjetnosti Ferdinandu Mederu


FOTO: LJUBO GAMULIN 

   Nagrada Grand Prix u kategoriji predanog rada, povjesničara umjetnosti Ferdinanda Medera, dugogodišnjeg ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda i predsjednika Upravnog vijeća Zavoda, predstavljena je na svečanosti u ponedjeljak navečer u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.


FOTO: LJUBO GAMULIN 

   Na svečanosti je u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, sve okupljene pozdravio državni tajnik Krešimir Partl, istaknuvši kulturni razvitak kao jamac za očuvanje i osnaživanje kulturnog identiteta Hrvatske kroz povijest.

   Naglasio je i važnost programa kulturnih djelatnosti i razvitka kulture, posebno djelatnosti zaštite i restauracije spomenika kulture koju provodi Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod u ostvarenju kulturne politike i čuvanja baštine. 

FOTO: LJUBO GAMULIN 

   U svome govoru državni tajnik Krešimir Partl istaknuo je i važnost uloge Ferdinanda Medera, koja se očituje ne samo u zaštiti kulturne baštine, nego i u prijenosu znanja i strasti za baštinom te u uspostavljanju sustava u kojem su njegovi kolege restauratori i konzervatori među vodećim stručnjacima u ovom dijelu Europe.  (MK/Hina)FOTO: LJUBO GAMULIN 


FOTO: LJUBO GAMULIN 


FOTO: LJUBO GAMULIN 


FOTO: LJUBO GAMULIN  
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a