E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Naglašena važnost djelovanja Francuske alijanse kao organizacije koja povezuje kulturu i jezik
23.5.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se u ponedjeljak, 22. svibnja 2017. godine s glavnim tajnikom Fundacije Francuska alijansa Bertrandom Commelinom, veleposlanikom Republike Francuske Philippeom Meunierom te mr. sc. Jagodom Lukavac, predsjednicom Upravnog odbora Francuska alijansa Zagreb.  Sastanku je uz ministricu kulture prisustvovala i Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti.   Bertrand Commelin u radni posjet Hrvatskoj došao je na vlastitu inicijativu, temeljem brojnih pohvala upućenih radu Alijansi u Hrvatskoj. U razgovoru s ministricom istaknuo je važnost djelovanja Francuske alijanse kao organizacije koja povezuje kulturu i jezik, kroz dugogodišnje postojanje široko razgranate mreže koja slijedi ritam svjetskih kretanja, a koja je svoj fokus trenutno usmjerila na zemlje Južne Amerike i Azije.

   Iako ovisna o tržišnim uvjetima, Francuska alijansa, prema riječima glavnog tajnika Commelina, ne želi biti samo tvrtka u ekonomskom značenju te riječi, već trajno raditi na povezivanju naroda svih kontinenata kroz jezik i kulturu.

   Veleposlanik Meunier i predsjednica Upravnog odbora Jagoda Lukavac istaknuli su primjer dobrog rada Francuske alijanse u Zagrebu i Hrvatskoj, u kojoj Alijansa djeluje u 5 gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Dubrovnik).   Ministrica kulture Obuljen Koržinek, sa zadovoljstvom je istaknula da je Francuska alijansa uvijek bila referentna točka za učenje francuskoj jezika, njene kulture i civilizacije. Napomenula je da brojne institucije u području kulture istražuju nove modele sufinanciranja svojih projekata, na nacionalnoj, lokalnoj i europskoj razini.
   Uz postojeće programe Erasmus+ istaknula je i mogućnost financiranja projekata kroz Europski socijalni fond (Umjetnost i kultura za mlade), što smatra prilikom za dodatno jačanje prisutnosti Francuske alijanse u Hrvatskoj kao i stvaranje novih partnerskih odnosa s kulturnim i obrazovnim institucijama.
 Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a