Društvo tjelesnih invalida već šesnaestu godinu za redom organizira festival na kojemu izvođači mogu predstaviti stvaralačke mogućnosti šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati jednaka prava i obveze poput ostalih građana. Organizaciju festivala pomaže 20 stručnjaka i 180 ciljanih volontera - studenata s petnaestak zagrebačkih fakulteta.

   Na Jelačićevom trgu će kroz trodnevni program oko 600 osoba s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama prikazati što sve mogu dati svome gradu, rečeno je na otvorenju festivala.
   Pod sloganom "Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja" počela je "Igra mobilnosti" u kojoj će se građani moći okušati svladavati zapreke u invalidskim kolicima i orijentirati se u prostoru pomoću bijelog štapa.   Preko 60 umjetnika s invaliditetom iz zemlje i inozemstva izložit će svoje radove, a osim glazbeno-scenskog programa osmišljen je i sportski koji je sastavljen od turnirskih natjecanja sportaša s invaliditetom iz Slovenije i Hrvatske u sjedećoj odbojci, floorball-u te u uličnoj košarci i boćanju u invalidskim kolicima.

   Predsjednik Društva tjelesnih invalida i organizator festivala Milan Ožegović je izrazio zadovoljstvo što se festival održava 16. put kazavši da festival ne može promijeniti svijet, ali može svijest ljudi i to na najbolji mogući način prikazujući umjeće osoba s invaliditetom.
   „Osobe s invaliditetom će pokazati svoje kreativne sposobnosti kako bi građani vidjeli njihove kvalitete i kako bi rame uz rame razvijali svoju zajednicu i poboljšavali kvalitetu života", rekao je.   Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević je rekao kako će EU komisija uvijek podupirati jednake mogućnosti jer se to, među ostalim, odražava i u njihovom sloganu Zajedno u razlikama".
   Zahvalio se volonterima i pozvao da se uključe u Europske volonterske snage solidarnosti.   Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da mu je veliko priznanje, ali i obveza biti član brojnih udruga za osobe s invaliditetom. Natjecateljima je poželio da uživaju, vesele se, sklope nova prijateljstva i iz Zagreba ponesu najljepše uspomene.
 
   U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i svoje osobno u prigodi svečanog otvaranja 16. Festival jednakih mogućnosti, prisutne je pozdravio i državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

   Istaknuo je kako je Festival jednakih mogućnosti, pokrenut radi razvoja društvene svijesti o invalidnosti i njihovih potrebama te iskoristio priliku kako bi posebno pozdravio Milana Ožegovića, predsjednika Društva i najzaslužniju osobu za višegodišnje postojanje ovog Festivala. Nadodao je i kako je Ministarstvo kulture jedan od nositelja Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom koje afirmiraju kreativne i umjetničke mogućnosti osoba s invaliditetom, te da je od 2009. godine broj sufinanciranih kulturnih programa u stalnom porastu.   Državni tajnik Ivica Poljičak poručio je ovim putem kako je svrha festivala javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invalidnošću trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. 

   Festival kojim osobe s invaliditetom aktivno pridonose kulturnoj i turističkoj ponudi grada Zagreba podržali su brojni poznati umjetnici, osobe iz javnog i kulturnog života. (MK/Hina)