E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Završen Sajam knjiga u Varšavi
24.5.2017. - Na netom završenome Sajmu knjiga u Varšavi, koji je održan od 18. do 21. svibnja 2016. godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske, po drugi su put poljskim čitateljima i predstavnicima knjižne struke predstavljeni hrvatski autori i nakladnici na hrvatskom nacionalnom štandu.   

   
   Hrvatski nacionalni štand postavljen je u međunarodnom dijelu sajma, u neposrednoj blizini prostora predviđenog za zemlju gost, što je ove godine bila Njemačka. Programsku koncepciju i organizaciju nastupa supotpisuju Ministarstvo kulture i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Poljskoj.


 
   U skladu s odabranim programskim pristupom izložene su knjige iz najnovije produkcije okupljene oko nekoliko ključnih tema sajma: ilustrirane knjige za djecu, hrvatski strip, nova hrvatska književna produkcija u izdanju brojnih hrvatskih nakladnika te izbor iz bogate literature o životu i djelu Ivana Meštrovića.
 
   Kako se 25 srpnja 2017. u Krakowu otvara velika izložba o djelu Ivana Meštrovića pod nazivom „Jadranska epopeja“ autora Łukasza Galuseka i Barbare Vujanović, a u organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Međunarodnog kulturnog centra iz Krakowa uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Poljskoj, programska je okosnica bilo događanje na temu života i djela Ivana Meštrovića, najava otvorenja izložbe i predstavljanje izbora iz literature o životu i djelu Ivana Meštrovića.


   
   Veleposlanica RH u Poljskoj, gospođa Andrea Bekić najavila je izložbu i upoznala posjetitelje s bogatim pratećim programima.

   Dr. Maciej Czerwinski s Odsjeka za kroatistiku Jagielonskog sveučilišta u Krakowu kroz dobro osmišljenu vizualnu prezentaciju pozicionirao je Ivana Meštrovića u svjetski kontekst, upoznao brojnu publiku s ključnim elementima Meštrovićeva djela, s njegovim značenjem u povijesti svjetske umjetnosti i na taj način najavio otvorenje izložbe u srpnju.

   Gospođa Seadeta Midžić, hrvatska izbornica Mješovitog organizacijskog odbora Festivala Hrvatske u Francuskoj 2012. godine predstavila je koncepciju i odjeke Meštrovićeve izložbe postavljene u Muzeju Rodin u Parizu, a gospođa Dubravka Đurić Nemec osvrnula se na predstavljanje hrvatske književnosti i nakladništva na Sajmu knjiga u Varšavi te predstavila knjige o Meštroviću izložene na štandu, koje će pratiti i izložbu u Krakowu.
 
   Događanje je bilo dobro posjećeno i odlično prihvaćeno kod publike.
   Posjetitelji Sajma pokazali su veliko zanimanje i za knjige izložene na štandu, uz brojne upite o autorima i naslovima.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a