E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren deseti međunarodni festival stripa u Makarskoj MaFest
26.5.2017. - Jubilarni deseti međunarodni festival stripa u Makarskoj MaFest otvorila je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u četvrtak, 25. svibnja 2017. godine, izložbom originalnih crteža Andrije Maurovića iz 1937. godine u Galeriji Gojak u Makarskoj.  Uz ministricu kulture na jubilarnom 10. MaFestu, sudjelovao je i državni tajnik Krešimir Partl.   Riječ je o crtežima iz 1937. godine za koje su mnogi bili uvjereni da su trajno izgubljeni jer se već desetljećima nije čulo za njih, a radi se o pasicama iz stripova “Gospodar Zlatnih bregova” i “Sablast Zelenih močvara”, tj. samom početku serijala o Starom Mačku (format pasica je 46 cm (širina) x 12.5 cm (visina)). 

   Scenarije za njih napisao je neponovljivi Franjo Martin Fuis, nadaleko poznat kao Fra Ma Fu, a najeminentniji povjesničari umjetnosti i strip-kritičari smatraju ih neupitnim remek-djelima svjetskog značaja (inače, izvorno su bili objavljeni u zagrebačkim “Novostima” 1937. godine) te uz “Trojicu u mraku” predstavljaju vrhunac stvaralaštva Andrije Maurovića.


   
   Otvarajući Festival izložbom Andrije Maurovića, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svome govoru istaknula je kako je „Međunarodni festival stripa u proteklih 9. izdanja ugostio najveće svjetske crtače te i ove godine stripofilima u Makarsku dovodi brojne goste, međunarodno priznate autore, upisujući Makarsku u europsku i svjetsku mapu najznačajnijih mjesta susreta zaljubljenika u strip umjetnost.

   U 10. jubilarnom izdanju posjetitelji svih generacija družit će se s najpoznatijim svjetskim autorima u svijetu stripa i aktivno sudjelovati u brojnim aktivnostima ovogodišnjeg MaFesta. Upravo raznovrsnost i brojnost različitih aktivnosti, od izložbi, tribina, predavanja, razgovora s autorima, potpisivanja stripova, do predstavljanja neafirmiranih autora, glazbenih programa i radionica za djecu i odrasle, čine ovu manifestaciju jedinstvenom te jasno pokazuju želju organizatora festivala da strip postave u blisku vezu s drugim umjetnostima - glazbom, književnošću, vizualnom umjetnošću, filmom", rekla je ministrica kulture.   Naglasila je kako MaFest ovako osmišljenim aktivnostima postaje važno edukativno mjesto „kulturna manifestacija okrenuta publici, svjesna da strip odrasta s nama, kao što smo i mi generacijama odrastali sa stripom, čitajući „Trojicu u mraku“ i Plavi vjesnik, otkrivajući Novi kvadrat ili istražujući nove poetike suvremenih autora", te nadodala kako Ministarstvo kulture prepoznaje strip kao kreativan segment likovnog izražavanja te da „podržava projekte koji ga promoviraju i afirmiraju kao važnu formu umjetničkog stvaralaštva."

   Ovogodišnji jubilarni 10. MaFest, Međunarodni festival stripa u Makarskoj, održavat će se u razdoblju od 25. do 28. svibnja 2017. godine.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a