E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Predstavljene mjere vezane uz sektor knjige i nakladništva
30.5.2017. - Povodom predstavljanja mjera koje Ministarstvo kulture planira provesti vezano uz sektor knjige i nakladništva, naročito radi uspostave novih prodajno-distribucijskih kanala za knjigu, održana je konferencija za medije u utorak, 30. svibnja 2017. godine.    

   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je niz kratkoročnih i dugoročnih mjera kojima se planira pomoći uspostavljanju i razvoju novih distribucijskih kanala za nakladnike te iznijela dodatne mogućnosti financiranja djelatnosti u međuresornoj suradnji. Uz ministricu kulture na konferenciji za medije sudjelovali su državni tajnik Krešimir Partl i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić.   Na početku konferencije predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić zahvalio je Ministarstvu kulture i Hrvatskoj gospodarskoj komori na pomoći, istaknuvši kako već mjesecima intenzivno traju razgovori i kako se paralelno radilo na nizu poticajnih mjera koje će danas predstaviti.  Aktualnu situaciju u izdavaštvu Mišo Nejašmić ocjenjuje jednim od najdramatičnijih trenutaka krize koja traje već osam godina.

   Naglasio je kako se adekvatnim mjerama pokušati spriječiti da trenutna kriza ne donese još više štete, a onda je potrebno vidjeti kako stvoriti okruženje u kojem će se izdavaštvo u našoj zemlji moći normalno održavati.

   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako se već provode kratkoročne mjere, a planirane su  i dugoročne strukturne reforme, od kojih će neke biti pokrenute već u ovoj godini. Naglasila je kako je u provođenje mjera  uključeno  više ministarstava, što je iznimno važno jer područje kulturnih i kreativnih industrija ne može se poticati isključivo kroz Ministarstvo kulture. Iskoristila je priliku zahvaliti i Hrvatskoj gospodarskoj komori, te posebno gospodinu Luki Buriloviću koji su pružili veliku podršku, a partnerski sudjeluju i u razvoju i provedbi novih mjera.

   Istaknula je kako je cilj Ministarstva kulture u prvom redu pomoći u uspostavi novih distribucijskih kanala za nakladnike te osigurati likvidnost kako bi se zaustavio trend pada broja novih naslova. Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost započelo je s radom na prijavama za otkup knjiga – do 29. svibnja 2017. godine prijavljeno je 919 novih naslova za otkup, a prve isplate nakladnicima planirane su krajem lipnja.

   Zbog povećanog interesa nakladnika u okviru završenog Javnog poziva za predlaganje programa/projekata poduzetništva u kulturi za 2017. godinu Ministarstvo kulture raspisat će još jedan Javni poziv za poduzetništvo u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva  kojim će se osigurati dodatnih 2.000.000,00 kuna.

   Javni će poziv biti uskoro raspisan, a zaprimanje prijava trajat će do sredine lipnja 2017. godine. Napomenula je i kako je na netom završeni Javni poziv za predlaganje programa/projekata poduzetništva u kulturi za 2017. godinu zaprimljeno oko 160 prijava od čega je 49 prijava nakladnika, knjižara i samostalnih umjetnika vezanih uz knjigu dok ukupna  tražena sredstva nakladnika iznose 3.640.819,41 kuna.   Ministrica kulture najavila je i mogućnost raspisivanja dodatnog Javnog poziva za potporu izdavanju knjiga u 2017. godini iz ovogodišnjih sredstava s većim pojedinačnim iznosima potpora, čime bi se osigurala snažnija potpora nakladnicima te zaustavio negativni trend pada novih naslova. No o ovoj mjeri je ministrica naglasila kako će se još konzultirati sa strukom.

   30. svibnja 2017. godine raspisan je Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2016. godini¸, čime je otvorena mogućnost dodjele većeg broja stimulacija. Umjesto dosadašnjih 20 stimulacija autorima, ove godine će se godine dodijeliti do 30 stimulacija u iznosu od 15.000,00 kn neto.

   U odnosu na prošlogodišnjih 300 tisuća kuna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je za otkup knjiga za osnovnoškolske i srednjoškolske knjižnice 3,4 milijuna kuna, dok se za sljedeću godinu očekuje povećanje za dodatnih dva milijuna kuna, rekla je ministrica kulture.

   Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja u mjerama ublažavanja krize u nakladničkom sektoru aktivno sudjeluje i Ministarstvo gospodarstva koje ima niz natječaja iz kojih će se moći sufinancirati dio distribucije, promidžbe i sudjelovanja na sajmovima, a što će otvoriti mogućnost da se više sredstava iz Ministarstva kulture uloži u potpore i otkupe, odnosno u programske aktivnosti kulturne proizvodnje.

   Ministrica kulture istaknula je i važnost poticanja otvaranja knjižara i razvoja knjižarske djelatnosti na lokalnim razinama za koje struka treba definirati jasne kriterije kao osnovni preduvjet za ostvarivanje povoljnijeg zakupa prostora kako na državnoj, tako lokalnoj razini.

   Dodala je i kako bi se uskoro trebala usvojiti Nacionalna strategija poticanja čitanja za koju će se u sljedećem proračunu osigurati sredstva Ministarstva kulture i ostalih partnera koji će sudjelovati u njezinoj provedbi.

   Najavila je i kako je planirana posjet predstavnika CNL – Centre national du livre uz potporu  Veleposlanstva Francuske Republike i Francuskog instituta u Hrvatskoj tijekom kojeg će se razmijeniti iskustva i sugestije oko realizacije projekta ozdravljenja nakladničkog i knjižarskog sustava u Republici Hrvatskoj  s ciljem ostvarivanja težnje da knjiga zaživi kao proizvod koji je temelj za razvitak i očuvanje nacionalne kulture i jezika.

   Prema ministričinim riječima, te su mjere važan dio nastojanja da se intervenira u svim dijelovima kreativnog lanca, a naglašava kako se ne smije zaboraviti da je distribucija ipak segment koji je najmanje obuhvaćen poticajnim mjerama.
 

 Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a