E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba „Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici“
3.6.2017. - „Otvorenjem izložbe Giambattiste Tiepola i njegovih suvremenika zaokružuje se dugogodišnji rad Muzeja za umjetnost i obrt na predstavljanju velikih majstora talijanskog baroknog slikarstva zagrebačkoj i hrvatskoj publici“ – rekla je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na otvorenju izložbe "Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici" u Muzeju za umjetnost i obrt u subotu, 3. lipnja 2017. godine. Na otvaranju izložbe okupio se niz uzvanika iz kulturnog i političkog života među kojima je bio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

FOTO: VLADA RH
 
     Ministrica kulture podsjetila je na Caravaggiovu izložbu, postavljenu prije četiri godine, koja je bila poseban događaj i dar Italije u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju te na veliku izložbu kojom je godinu dana poslije Muzej za umjetnost i obrt (MUO) predstavio značajan opus velikana baroknog slikarstva Il Guercina, a kojom su se još jednom potvrdile čvrste spone talijanske i hrvatske kulture.

     „Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako je izložba „Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici“ još jedan dokaz izuzetne međudržavne suradnje, posebno kada je riječ o nama prijateljskoj Italiji. Suradnja institucija iz Talijanske Republike i Republike Hrvatske, na realizaciji ove izložbe, ali i mnogih prethodnih i budućih vrijednih, ne samo izložbenih projekata, potvrđuje da ne postoje ograničenja u prezentiranju kulturne baštine, te da se otvaraju i nova područja za promociju zajedničkih interesa i šire uzajamno upoznavanje.“, rekla je ministrica dodavši „Talijanska nam je kultura i umjetnost oduvijek bila osobito bliska te uspostavljene kulturne i umjetničke veze ostaju trajna poveznica i inspiracija i za buduće suradničke projekte.“

     Poželjevši da "Tiepolo i suvremenici" privuku u Muzej za umjetnost i obrt veliki broj građana i posjetitelja Zagreba, ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako je ova izložba "još jedan dokaz izuzetne međudržavne suradnje, posebno kada je riječ o Italiji i prezentiranja kulturne baštine".

FOTO: VLADA RH

      Izložba "Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici" s četrdesetak odabranih djela baroknog venecijanskog slikarstva iz Pinakoteke grada Vicenze predstavlja umjetnost Venecije 18. stoljeća. Riječ je o dosad najcjelovitijem prikazu venecijanskog baroknog slikarstva u Hrvatskoj, kojim MUO zaokružuje svoj ciklus posvećenih talijanskim umjetnicima 17. i 18. stoljeća. Dosad su bile izložene Caravaggiova "Večera u Emausu" iz milanske Pinakoteke Brera i Guercinova djela iz Pinakoteke u Centu na izložbi "Svjetlo baroka".

     „Dvorane u kojima je izložba postavljena odišu posebnom kontemplativnom atmosferom i čistom ljepotom, a meka rasvjeta i popratna glazba daju dodatnu vrijednost ionako već jako vrijednim djelima“, ocijenila je Stefania Del Bravo, direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.
Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin ustvrdila je da, iako su spone koje vežu Hrvatsku i Italiju još od antike najvidljivije u jadranskom dijelu zemlje, one dopiru i do Zagreba koji je danas, naglasila je, kulturna metropola Hrvatske i Europe.

     Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović rekao je kako su trima dosadašnjim izložbama talijanskih baroknih slikara, uz prezentaciju pojedinih umjetnika, naznačena tri glavna smjera i škole u kojima se barokno slikarstvo razvijalo - rimska škola s Caravaggiom, srednjotalijanska, bolonjska s Guercinom i venecijanska predvođena Tiepolom. Izrazio je zadovoljstvo što je MUO, kako je istaknuo, uspio doći do razine na kojoj može organizirati i najsloženije projekte kao što su bile te izložbe.

      Uz Giambattistu Tiepola, kao najistaknutijeg protagonista 'galantnog stoljeća', izložena su vrijedna djela ostalih značajnih predstavnika venecijanskog slikarskog kruga 18. stoljeća, njegova sina Giandomenica, Gimabattiste Piazzette, Marca i Sebastiana Riccija, Giambattiste Pittonija, Francesca Avianija, Giuseppea Zaisa, Elisabette Marchioni i mnogih drugih.

FOTO: VLADA RH
 
     Za cjelokupnu povijest umjetnosti važno razdoblje talijanske umjetnosti predstavljeno je u MUO djelima nastalima u različitim medijima, od oltarnih pala, slika, crteža, scherza do bakropisa i bakroreza, s motivima u rasponu od mrtve prirode, cvjetnih kompozicija, krajolika do portreta, fantazmagorija, mitoloških i biblijskih prikaza.

     Po mišljenju povjesničara umjetnosti, Giambattista Tiepolo (Venecija, 1696. – Madrid, 1770.) bio je jedan od najvećih slikara Venecije. Prepoznatljive po izrazitom suodnosu svjetla i tame te kontrastu boja, njegove su slike prisutne u brojnim crkvama, palačama i rezidencijalnim vilama. Ciklusi fresaka alegorijskoga i mitološkoga sadržaja koje je radio mogu se vidjeti u Veneciji, diljem sjeverne Italije, u Würzburgu i Madridu.

     Uz zagrebačku izložbu organiziran je bogati popratni program - glazbena slušaonica s pomno odabranim glazbenim djelima skladatelja koji su djelovali na području Venecije 18. stoljeća, koncerti, predavanja, kreativne radionice, stručna vodstva, nagradna igra te suveniri inspirirani izložbom i najljepšim baroknim predmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.
     Izložba će biti otvorena do 1. listopada. (MK/HINA)


FOTO: HINA

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a