E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO održao koncert hrvatske glazbene tradicije
5.6.2017. - Pod sloganom „Čuvajmo naše blago" ansambl narodnih plesova i pjesama Lado održao je u subotu, 3. lipnja 2017. godine u zagrebačkoj Areni svoj dosad najveći koncert hrvatske glazbene i plesne tradicije.

FOTO: Ines Ljubetić Fišer i Petra Slobodnjak 

   Uz spektakularnu, modernu produkcija Lado je na pozornici od  250 četvornih metara priredio Zagrepčanima posebnu folklornu čaroliju. Uz brojne ljubitelje kulture, među publikom su bili i predsjednica Republike i pokroviteljica koncerta Kolinda Grabar Kitarović, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te bivši predsjednik Ivo Josipović.

   Lado je u Areni izvornost hrvatskog foklora predstavio na potpuno nov umjetničko-kreativni način, a predstavio je i svoj novi cjelovečernji program Ispod duba stoljetnoga u koji su uklopljene i nove koreografije s pjesmama i plesovima Hrvata u Austriji, Mađarskoj te s područja uz rijeku Sutlu.
Ovim programom Lado je najavio i svoju novu umjetničku praksu koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa.

   Program „Ispod duba" stoljetnoga postavljen je za ovogodišnju sezonu i nazvanom po istoimenoj koreografiji inspiriranoj slavenskom mitologijom čiji su elementi prisutni u običajima Jurjeva, Ivanja i tijekom svadbenih slavlja.

   Njime se potvrđuje nova umjetnička praksa koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa što je umjetnički voditelj Andrija Ivančan najavio prilikom dolaska u Lado u travnju prošle godine.

FOTO: Ines Ljubetić Fišer i Petra Slobodnjak 

   „Koncert se sastoji od dvije zasebne cjeline čiji su dijelovi međusobno povezani. Točke se prelijevaju jedna u drugu bez naklona sve do samog kraja koncerta, a prati ih moderna produkcija koja još nikad nije viđena u prikazu folklorne umjetnosti. Ponosni smo što smo prvi koji uvode ovakav način osuvremenjavanja hrvatske tradicije“, rekao je Ivančan.

   Pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Ivica Lovrić uručio je Ladu Medalju Grada Zagreba za izuzetna postignuća vezana za istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije koja se prezentira, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. 

   Spektakl u Areni Zagreb održao se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te uz podršku Grada Zagreba. 

   Nakon velikog koncerta u Areni Zagreb, LADO 1. prosinca gostuje u splitskoj Spaladium Areni. Ulaskom u još jednu veliku sportsku dvoranu, LADO postavlja novi trend kulturoloških događanja i prikazivanja hrvatskog folklora u budućnosti. 
(MK/Hina)


FOTO: Ines Ljubetić Fišer i Petra Slobodnjak 

FOTO: Ines Ljubetić Fišer i Petra Slobodnjak 

FOTO: Ines Ljubetić Fišer i Petra Slobodnjak 

FOTO: Ines Ljubetić Fišer i Petra Slobodnjak 

FOTO: Ines Ljubetić Fišer i Petra Slobodnjak
 
FOTO: Ines Ljubetić Fišer i Petra Slobodnjak 
 
   

 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a