E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Vlada RH i Splitsko-makarska nadbiskupija potpisale ugovor o palači Skočibušić Lukaris
6.6.2017. - Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su u utorak, 6. lipnja 2017. godine, u Splitu Ugovor kojim Vlada Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ustupa 23,6 milijuna kuna vrijedan prostor Palače Skočibušić Lukaris na Peristilu u koju bi se do sljedećeg obilježavanja sv. Duje, 7. svibnja trebala smjestiti Riznica splitske katedrale. 


FOTO: HINA

Nadbiskup Marin Barišić istaknuo je kako je riječ o "doista povijesnom trenutku za Split" jer će, kako je rekao, "povijest i kultura, blago i umjetnost koji se čuvaju u Riznici splitske katedrale i po raznim podrumima i trezorima biti dostojanstveno, lijepo, moderno i prikladno obrađeni i prezentirani i to najprije našim sugrađanima, a zatim i svim našim gostima kako bi se još bolje upoznali s našom bogatom poviješću i umjetničkim dostignućima".

Kazavši kako ne želi ulaziti u "cijelo desetljeće obećavanja i neispunjavanja obećanja", nadbiskup Barišić zahvalio je premijeru Andreju Plenkoviću, ministru državne imovine Goranu Mariću i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek koji su uvidjeli "nacionalni značaj stavljanja u funkciju ove zgrade i Riznice koja u nju treba preseliti iz dosadašnjih neprimjerenih prostora".

Ministar Marić izjavio prigodom potpisivanja ugovora kako današnji čin ne smatra samo tehničkim događajem jer je prostor Palače puno više od toga. "Ovaj prostor je slojevitoga sadržaja, on je vrijednosna točka i neka tako ostane i dalje. A ovaj potpis ugovora neka bude dar Splitu i svima nama na čuvanje svijesti i istine o sebi", poručio je Marić.

"Split je sam po sebi kulturološka i identitetska riznica, a ovaj prostor će služiti da se u njemu čuvaju sakralni artefakti i da bude Riznica sakralne umjetnosti. Zato je to povijesni dan ne samo za budućnost Splita nego i njene umjetnosti", rekao je ministar. (Hina)

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a