E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja
7.6.2017. - Na Međunarodnom danu arhiva koji se obilježava 9. lipnja 2017. godine, središnja tema će ove godine biti „Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima“, najavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskome državnom arhivu predsjednik Hrvatskoga arhivističkog društva Dražen Kušen.    Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, istaknuo je kako se u arhivima čuva građa od posebnoga interesa za Republiku Hrvatsku te dodao kako Ministarstvo kulture snažno i nedvosmisleno podupire rad arhiva, što se očituje i kroz godišnje financiranje programa.

   Istaknuo je kako se važnost arhivskog gradiva i rada arhivista, može vidjeti kroz njihov rad tijekom cijele godine. Izazovi koju su pred nama nisu samo u smislu funkcioniranja arhiva, arhivske djelatnosti i gradiva, nego uopće poimanje razvitka arhivske struke i arhiva u budućnosti", rekao je državni tajnik. Nadodao je i kao i kako Ministarstvo kulture podupire prijedlog da se izradi nacionalni program razvitka arhivske djelatnosti.   Ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Dinko Čutura naglasio je kako su arhivi čuvari sjećanja u kojima su pospremljeni identiteti pojedinih naroda i njihovih država.  Podsjetio je kako Hrvatski državni arhiv u Zagrebu čuva građu nastajalu od 10. stoljeća do današnjih dana te dodao kako je u njem 300 tisuća dužnih metara građe.

   Predsjedavajući Kolegija ravnatelja državnih arhiva Ivica Mataija istaknuo je kako je ovogodišnja tema, kojom se obilježava Međunarodni dan arhiva povezana s okruglim obljetnicama u nizu: 200 godina od objavljivanja Naredbe o uvođenju stabilnog katastra (Patent uber die Einfuhrung des stabilen Katastars) 23. prosinca 1817. godine, kojom je započela stabilna katastarska izmjera u jadranskoj Hrvatskoj (Austrijsko primorje i Dalmacija); 170 godina od početka (1847.) i 140 godina od završetka (1877.) stabilne katastarske izmjere u panonskoj Hrvatskoj (Hrvatska i Slavonija).    Ovogodišnji Međunarodni dan arhiva se u nekim arhivima u svijetu i u Hrvatskoj povezuje s nastavkom višegodišnjeg obilježavanje stote obljetnice Prvoga svjetskog rata, dok su u drugima programi povezani s lokalnim, područnim ili nekim drugim prigodnim temama kroz vlastite programe i u suradnji s drugim srodnim ustanovama i organizacijama. (MK/Hina)


>>> Programska knjižica .pdf

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a