E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Čestitka ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva
9.6.2017. - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, uputila je čestitku svim arhivistima, članovima Hrvatskog arhivističkog društva, profesorima i studentima Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, članovima Hrvatskog arhivskog vijeća te svim djelatnicima i prijateljima arhiva.  
   „Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva jedinstvena je prilika da arhivi u cijelom svijetu upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe.
 
   Ovogodišnjom temom Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj „Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima'' široj javnosti će se predstaviti Patent cara Franje I. kojim je u cijeloj Habsburškoj monarhiji 1817. godine započeo proces uvođenja sustava stabilnog katastra. Upravo ova tema i bogati popratni programi manifestacije svjedoče o značaju javnih arhivskih ustanova u Hrvatskoj kao čuvara nacionalne kulturne baštine i izvora različitih istraživanja i unapređenja znanstvenog djelovanja.
 
   Komunikacijski aspekt Međunarodnog dana arhiva pogotovo je važan u kontekstu javne percepcije arhiva i gradiva o kojem oni brižno skrbe, a koje se doživljava dijelom kao gradivo za internu uporabu, a dijelom kao gradivo koje može zanimati samo profesionalne povjesničare. Stoga aktivno predstavljanje arhivske djelatnosti i javne arhivske službe na ovaj način - prigodnim izložbama, predavanjima, radionicama i skupovima, predstavljanjem izdanja i organiziranjem promotivnih aktivnosti - približava rad arhiva potencijalnim korisnicima i javnosti općenito.
 
   Sa željom za ostvarenjem još mnogih značajnih projekata u organizaciji hrvatske arhivske zajednice, čestitam i zahvaljujem svima koji su uključeni u program obilježavanja Međunarodnog dana arhiva te svima onima koji putem redovnih arhivskih programa svakodnevno rade na razvijanju svijesti o potrebi očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine za budućnost, u čemu će i dalje imati punu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske."
 
 
 MINISTRICA
 
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a