E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Obilježena 110. godišnjica osnutka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu
8.6.2017. - Završnom izložbom studenata obilježena 110. godišnjica osnutka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u četvrtak, 8. lipnja 2017. godine. 

   Obilježavanje je započelo svečanom sjednicom Akademijskog vijeća s gostima u Akt sali Akademije likovnih umjetnosti, nakon čega je uslijedilo otvorenje završne izložbe studenata. Završna godišnja izložba na Akademiji likovnih umjetnosti tradicionalni je događaj kojim svake godine studenti i diplomanti svih odsjeka predstavljaju svoje najbolje radove nastale tijekom tekuće akademske godine, a za javnost ostaje otvorena do 20. lipnja 2017. godine.

   Na početku obilježavanja 110. godišnjice osnutka pozdravnim govorom obratio se dekan Akademije likovnih umjetnosti red. prof. art. Aleksandar Battista Ilić i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. U ime gradonačelnika Zagreba na obilježavanju godišnjice govorila je Jelena Pavičić Vukičević , a pomoćnica ministra izv. prof. dr. sc. Ivana Franić obratila se u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz Ureda Predsjednice RH govorila je savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić.

   U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića i ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek obratio se državni tajnik Krešimir Partl te istaknuo kako je hrvatska kultura najvitalnija poveznica pripadnosti europskom civilizacijskom obzoru, nadodavši kako upravo današnja svečanost zaokružuje jedanaest desetljeća kontinuiranog trajanja najviše i najvažnije likovne pedagoške ustanove u Republici Hrvatskoj, ujedno najstarije u ovom dijelu Europe.

   „Od samih početaka pa sve do današnjeg razdoblja Akademija je u različitim etapama svojeg ustroja okupljala osobnosti snažnih stvaralačkih energija, ali i različitih poetika i autorskih ličnosti koje je vodila zajednička ideja unapređenja likovne umjetnosti i likovne pedagogije u našoj domovini. Bez obzira na njihove različitosti skrb za nove generacije bila je uvijek vodilja koja je obogaćivala u proteklih 110 godina“, naglasio je državni tajnik Krešimir Partl.

   Istaknuo je i da se ne smije zaboraviti „velik doprinos profesora i studenata u Domovinskom ratu, brojne izložbe koje su kriknule protiv agresije na Hrvatsku, humanitarne akcije diljem svijeta u kojima su profesori i studenti podarili domovini tisuće svojih djela, a bio je to njihov oblik bunta za samostalnu i slobodnu domovinu, domovinu koja danas s ponosom slavi 110. obljetnicu Akademije.“

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a