E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Dodijeljena UNESCO-ova povelja za upis Ekomuzeja „Batana“ Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta
11.6.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je povelju o upisu Ekomuzeja „Batana“ u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta ekomuzeološkoj rovinjskoj zajednici, kao potvrdu da se skrb građana koji brinu o svojoj baštini prepoznaje i postaje dio reprezentativne baštine svijeta.   Svečana dodjela UNESCO-ove povelje održala se u subotu, 10. lipnja 2017. godine, na Malom škveru u Rovinju, a uz ministricu kulture prisustvovao je pomoćnik ministrice Davor Trupković i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek.
 
   Ministrica kulture povelju je uručila predsjedniku Udruge Kuća o batani Valeriju Drandiću, predsjedniku Zajednice Talijana Marinu Budicinu te gradonačelniku Marku Paliagi, istaknuvši veliko zadovoljstvo što je batana upisana u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijane kulturne baštine i što se kao prva u Hrvatskoj našla na ovom popisu.
 
„Ovo je ujedno i potvrda da građani brinu o dijelu svoje baštine, kao i da se njihova skrb prepoznaje i time postaje reprezentativna baština svijeta", rekla je ministrica nadodavši kako nikoga posebno neće imenovati za zasluge jer je za dobivanje UNESCO-ove povelje zaslužna čitava lokalna zajednica. Čestitke je u ime Županije, građanima i Udruzi uputio i županijski pročelnik za kulturu, Vladimir Torbica.

 
   Dodjela povelje upriličena je ispred Eko muzeja Kuća o batani, a popraćena je kulturnim programom mladih pjevača KUD-a „Marco Garbin“. U nedjelju je održana Rovinjska regata koju su organizirali Ekomuzeja Batana u suradnji s domaćim Jedriličarskim klubom „Maestral" te udrugom „Vela al terzo" iz Venecije. Regata je pokrenuta s ciljevima očuvanja znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom i tehnike njegove izrade, poticanja međukulturne  suradnje na Jadranu te kreiranja događaja kojim će se slaviti maritimna kultura obilježena brodicom batanom.
 
   Projekt Ekomuzej Batana za upis u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta predložilo je Ministarstvo kulture zbog jedinstvenog pristupa očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine koja se temelji na inicijativi i aktivnom angažmanu lokalnih stanovnika i stručnjaka. U UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta projekt Ekomuzej Batana upisan je na sjednici UNESCO-ova Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u Adis Abebi u prosincu 2016. godine.
 
 Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a