E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Konferencija o poticanju čitanja 25. i 26. listopada u Goethe Institutu

Dvodnevna konferencija o njemačkim čitalačkim projektima i mogućnostima njihove primjene u Hrvatskoj bit će održana 25. i 26. listopada u knjižnici Goethe Instituta u Zagrebu.

Na radnom skupu, koji knjižnica Goethe Instituta organizira u suradnji s udrugom nakladnika ZANA i hrvatskim P.E.N. centrom, gostovat će Sabine Uehlein, direktorica za programe i projekte zaklade Stiftung Lesen, koja od 1988. razvija programe poticanja čitanja u Njemačkoj, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare.

O čitalačkoj klimi u Hrvatskoj govorit će domaći stručnjaci, dok će u završnom dijelu konferencije sudionici i izlagači razmjenom iskustava pokušati dati impulse za razvoj poticanja čitanja u našoj zemlji.

Konferencija "Poticanje čitanja: njemačka iskustva i hrvatske perspektive" u prvom je redu namijenjena hrvatskim knjižnicama, a očekuje se sudjelovanje Agencije za odgoj i obrazovanje te savjetnika za hrvatski jezik.

Nenad Bartolčić i Seid Serdarević iz udruge Knjižni blok ustvrdili su kako "djeca u Hrvatskoj, okrenuta novim medijima, sve manje čitaju knjige". Nakladnici u Hrvatskoj iz dana u dan gube čitatelje, a bez poticanja čitanja, o zemlji znanja više ne može biti govora, upozorili su.

S obzirom da su negativne čitalačke trendove na zapadu uspjeli preokrenuti, očekuje se da će najavljeni skup potaknuti "slične inicijative i u Hrvatskoj", ali i dotok financijskih sredstava za što, tvrdi Serdarević, već postoje "neka obećanja" iz Ministarstva kulture.

Konferencija će biti održana na njemačkom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski jezik.

 

Hina,19.10.2012.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a