E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ruksak (pun) kulture 2014./2015. počeo u u Držimurcu-Strelcu
28.4.2014. - Ovogodišnji Ruksak (pun) kulture za školsku godinu 2014./2015., započeo je svoje putovanje u Područnoj školi Držimurec-Strelec matične Osnovne škole Tomaša Gorčianca u Maloj Subotici pored Čakovca. Umjetničko-edukativni projekt Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti,  obrazovanja i sporta  započeo je glazbenim programom umjetničke organizacije Hathor. Glazbena umjetnica Tajana Vukelić Peić održala je glazbeni program Slušam, sudjelujem i uživam s harfom, koji se sastoji od koncerta na harfi i glazbene radionice.


        Programom je bilo obuhvaćeno 30 predškolaca i 100 učenika od 1. do 4. razreda Područne škole Držimurec-Strelec Osnovne škole Mala Subotica. Slušajući koncert i uživajući u zvukovima harfi djeca su kroz priču o tom instrumentu mogla i sama, po prvi puta, tijekom radionice doživjeti iskustvo sviranja na tom prekrasnom instrumentu.
       Koncertni se dio programa za djecu i učenike sastojao od sljedećih kompozicija: Rudolf Matz, Svadbena s varijacijama; Alberta Suriani, (iz Partite), Preludio i Ballett; P. I. Čajkovski, kadenca iz baleta Orašar; Ivana Lang, Toccatina op. 77; G. B. Pescetti (iz Sonate u C-molu) Andanatino i E. Morricone, tema iz filma Kum, Ljubavna pjesma.
       U radionici, u kojoj je sudjelovalo tridesetak učenika četvrtog razreda, učenici koji su to željeli mogli su pokušati svirati na harfi i naučiti svirati pjesmu Blistaj, blistaj zvijezdo mala. Nakon koncerta svi su učenici dobili na poklon bojice i svoje su dojmove izrazili crtežom. Glazbenom događaju prisustvovali su pedagoginja Maja Kutnjak, voditeljica škole Jasminka Cikač, učitelji razredne nastave Božidar Varlaj, Janja Fažon, Ružica Maček, Bojana Mikulić, Martina Kolar, Violeta Šarić, odgajateljice Ružica Božić i Suzana Švigir te vrijedni pomagači i asistenti u nastavi Ljubo Ignjac, Grozdan Oršuš i Dario Janković.
       Ministarstvo kulture ove je godine javnim natječajem odabralo 40 vrtića i 60 osnovnih škola iz dvadeset županija u kojima će se u okviru projekta Ruksak (pun) kulture tijekom školske godine 2014./15. održavati različiti kulturni i umjetnički projekti. Nakon pozitivnih iskustava prošlogodišnjeg pilot-programa koji je proveden u desetak obrazovnih ustanova diljem Hrvatske, ovogodišnji je program za vrtićku djecu te učenike osnovnih i srednjih škola predvidio niz umjetničko-edukativnih sadržaja čije radionice i programi pokrivaju područje izvedbenih umjetnosti, likovnu umjetnost, filmsku umjetnost, književnost i kulturnu baštinu.
       Pilot-program započeo je u travnju 2013. u Novoj Gradiški radionicom bubnjanja Izgradnja zajednice ritmom i zvukom, a završio u lipnju u Šibeniku, gdje je predstavljen učiteljima na stručnom skupu održanom u okviru Međunarodnoga dječjeg festivala. Tijekom pilot-programa, uz radionicu bubnjanja održane su i grafičke i dramske radionice te "pričaonice" bajki.
       Ove je godine za program Ruksak (pun) kulture, kojim će biti obuhvaćeno 3000 djece i mladih, Ministarstvo kulture izdvojilo milijun kuna, a iz Socijalnog fonda Europske unije bit će izdvojeno još dva milijuna eura.
        Program Ruksak (pun) kulture, nakon prvog putovanja u Držimurec-Strelec, nastavit će se 28. travnja u Istri gdje će se, u suradnji sa sajmom knjiga Monte Librić, u tri osnovne škole održati niz likovno-literarnih radionica. U Područnoj osnovnoj školi Vrh za učenike od 5. do 8. razreda radionicu će 28. travnja voditi Manuel Šumberac, 29. travnja u Područnoj školi Roč radionicu će voditi Vibor Juhas, također za učenike od 5. do 8. razreda, te 30. travnja u Osnovnoj školi Oprtalj, gdje će za učenike nižih razreda radionicu voditi Kestutis Kasparavičius
Putovanja Ruksaka (punog) kulture možete pratiti na internetskim stranicama Ministarstva kulture: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=8787


 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature