E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Hrvatski nastup na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015.  >  Novosti  >  Predstavljen hrvatski nastup na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015.
„Možda je čudno što danas najavljujemo događaj koji će se realizirati za šest mjeseci, ali nije čudno zbog toga što taj događaj ima pretprogram koji započinje ovih dana i kontinuirano će se odvijati da bi hrvatsku publiku, hrvatske autore, nakladnike uključio, a hrvatsku djecu kao suvažeće partnere  doista uveo u taj svijet, koji je možda zatvoren na nekoliko autora, unatoč golemom trudu hrvatskih autora i ilustratora dječjih knjiga i slikovnica.“ – rekla je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić na konferenciji za medije povodom predstavljanja nastupa Hrvatske na Sajmu dječje knjige u Bologni od 30. ožujka do 2. travnja 2015. godine na kojem će Hrvatska biti predstavljena kao zemlja partner na konferenciji za medije.

     Uz ministricu kulture dr. sc. Andreu Zlatar Violić, govorili su Nj.E. Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj te Tamara Perišić, pomoćnica ministrice kulture. O samoj koncepciji nastupa pod nazivom Živa voda pripovijeda (Living Waters, Living Stories) govorila je autorica koncepcije dr. sc. Nataša Govedić, članica autorskog tima i koordinatorica stručnih tribina te članice autorskoga tima Hana Lukas Midžić, Ana Šilović i Vanja Žanko.
 


     „Sajam knjige u Bologni utemeljen je 1963. godine, a svake godine okupi više od 30.000 profesionalnih stručnjaka, nakladnika, autora i ilustratora te kontinuirano radi na tome da se dječja knjiga, a posebno ilustracija u slikovnicama predstavi kao zaseban umjetnički, dizajnerski, kulturni a onda i edukativni i socijalni fenomen.“ – navela je ministrica Zlatar Violić naglasivši kako nastup Hrvatske na ovom sajmu nije slučajnost već je rezultat i suradnje s Talijanskim kulturnim institutom i Talijanskim veleposlanstvom kao i dugotrajna lobiranja da Hrvatska bude zemlja partner.
     „Prošlih godina zemlje gosti bile su Portugal, Litva, Švedska i Brazil dok će godinu nakon nas zemlja partner biti Njemačka što znači da je Hrvatska u vrlo visokom društvu.“ – rekla je ministrica Andrea Zlatar Violić podsjetivši kako „Ministarstvo kulture u proteklih godinu dana vrlo intenzivno radi na širokom programu poticanja mjera za čitanja za djecu i mlade koje obuhvaćaju najmlađu dob.
     Mjere na kojima radi grupa od tridesetak stručnjaka najrazličitijih profila postepeno se uvode u vrtiće i škole, a njihov je cilj prvenstveno socijalni, a odnosi se na uvođenje mladih i djece u svijet knjige zato što znamo da je to jedan od onih svjetova koji svojim posebnim tipom narativa te s likovnim narativom doista otvara drugačiji način razmišljanja i izravno potiče kreativnost.“     „Sudjelovanje Hrvatske kao počasne zemlje gosta na Sajmu knjiga za djecu u Bologni 2015. godine prigoda je što svjedoči o intenzivnoj i odličnoj suradnji koja postoji između Ministarstva kulture, Veleposlanstva Republike Italije, Talijanskog instituta za kulturu i svih hrvatskih kulturnih institucija.“ – rekla je, između ostaloga, veleposlanica Republike Italije, Nj.E. Emanuela D'Alessandro naglasivši kako „sajam u Bologni već više od pedeset godina predstavlja najvažniji međunarodni događaj za sve one koji se bave izdavanjem knjiga za djecu.
     Riječ je o iznimno značajnoj manifestaciji koja predlaže publici i ekspertima iz tog područja knjigu za djecu u svim njenim oblicima, vodeći računa o potrebama generacije koju nazivamo always on, uvijek uključenom, koja je brza u shvaćanju ali ne uvijek voljna slijediti spori ritam čitanja.
     Sudjelovanje Hrvatske na takvom sajmu nije samo dodatni dokaz dobre suradnje između Italije i Hrvatske na kulturnom planu već je posebno značajno jer omogućuje produbljivanje veza u sektoru koji je važan za kulturni i obrazovni rast najmlađih generacija. U zajedničkom kontekstu Europske unije kultura i kulturna baština imaju središnje mjesto u europskim politikama.
     Danas je nemoguće zanemariti stratešku dimenziju kulture i impulsa koje ona daje održivome, inteligentnom i solidarnom razvoju. Kultura, koja može promovirati inovacije, ekonomski i socijalni razvoj i otvaranje radnih mjesta nije slučajno u središtu pažnje talijanskog predsjedanja Vijećem Europe.“
 


    „Hrvatski nakladnici, knjižari, ilustratori i pisci na Sajmu dječje knjige u Bologni predstavljaju se kontinuirano od 2006. godine, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i grada Zagreba. Nadamo se da će nam grad Zagreb biti partner i u ovom projektu s obzirom na to da su Bologna i Zagreb gradovi prijatelji od 1964. godine.“ – rekla je pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić, istaknuvši kako će Hrvatska kao zemlja gost imati jedinstvenu priliku predstaviti svoju najbolju likovnu i književnu produkciju za djecu i biti u centru pažnje profesionalaca iz cijelog svijeta.
     „Osim službenog predstavljanja na sajmu, profesionalcima i knjižnoj industriji, Hrvatska će izložba ilustratora i programi u okviru sajma biti otvoreni javnosti prije samog otvaranja. Obavezni program zemlje gosta sastoji se u izložbi ilustratora, koju prema uzusima sajma bira nacionalno povjerenstvo koje imenuje Ministarstvo kulture, a to će povjerenstvo u kojem su Svjetlan Junaković, Neven Antičević, Nada Beroš, Maša Štrbac i Vanja Žanko, u suradnji s kustosicom Vanjom Žanko, izabrati ilustratore koji će biti predstavljeni na izložbi čiji je naslov Aquamarine Selection. Hrvatska će imati na raspolaganju središnji prostor sajma na kojem će tematskim raspravama i okruglim stolovima progovoriti o pitanjima razvoja publike, medijske pismenosti i sličnim temama.
     Naslov koncepta hrvatskog nastupa, Živa voda pripovijeda temelji se na razumijevanju književnosti za djecu kao transformacijskog umjetničkog životnog iskustva u kojem su pripovijedanje, ilustracija i priča središnje okosnice.“ – naglasila je pomoćnica ministrice, rekavši i kako će hrvatski nastup na Sajmu dječje knjiga u Bologni biti realiziran u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara pa će se na posebnom štandu predstaviti izdavači te kako je ukupni budžet nastupa Hrvatske 800.000 kuna.
 


     Predprogram hrvatskog nastupa na Sajmu u Bologni, koji će se pod nazivom Kap vode na dlanu od 24. listopada 2014. do ožujka 2015. odvijati u Zagrebu u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom, predstavila je dr. sc. Nataša Govedić, članica autorskog tima koncepcije nastupa hrvatskog predstavljanja u Bologni i koordinatorica stručnih tribina koja je naglasila kako se cijeli autorski tim prvenstveno bavio načinom na koji „cijeli kompleksni ples predstavljanja cijele kulture stvaralaštva za djecu osmisliti na što inkluzivniji način“.
     „U antropologiji simbola je simbol mašte, i voda kao izuzetno prozirna i protejska, u sebi može uključiti kompletnu sadašnjost i povijest stvaralaštva za djecu“ – objasnila je svoje polazište Nataša Govedić, istaknuvši motiviku vode u stvaralaštvu Ivane Brlić Mažuranić na koju su odgovarali mnogi ilustratori i umjetnici te je stoga izabrana kao tema izložbe ilustratora. „Kroz motiviku vode, koja je u svojoj biti emancipatorska, može se na različite načine progovoriti o različitim pristaništima hrvatske književnosti i vizualne umjetnosti za djecu te je naš napor usmjeren na to da predstavimo što otvoreniju zbirku ilustratora i autora, i da u tomu pokušamo na najstroži način izbjeći bilo kakve pristranosti i osobne interese. Mogućnost predstavljanja Hrvatske kao gosta Sajma knjiga u Bologni za nas je samo kanaliziranje tuđeg rada uz poštovanje prema onom što je do sada postignuto i napravljeno na području autorstva i ilustratorstva za djecu.“ – naglasila je na kraju Nataša Govedić.
     Program radionica predstavila je Hana Lukas Midžić, naglasivši kako će radovi djece na radionicama biti predstavljeni i na posebnoj izložbi dječjih radova koja će se zvati Susreti u stvaralaštvu: Zagreb – Bologna, gradovi prijatelji. Drugi dio pretprograma hrvatskog nastupa na sajmu u Bologni su okrugli stolovi za stručnu javnost čije teme i goste predlaže Nataša Govedić.

  >>> MEMO .pdf
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature