E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Ruksak (pun) kulture  >  2014  >  Recept za dobru radioigru za djecu u mlade u OŠ Sveti Petar Orehovec (4. studenog 2014.)
     Umjetničko - edukativni program Ministarstva kulture, Ruksak (pun) kulture doveo je slušaonicu Dramskog programa HRT-a u OŠ Sveti Petar Orehovec, koju pohađa tristotinjak učenika. Urednica na Dramskom programu Hrvatskoga radija, dramaturginja i spisateljica Nives Madunić Barišić, uz pomoć knjižničarke Stojanke Lesički pretvorila je školsku knjižnicu u ugodnu slušaonicu koja je okupila 40 učenika šestih i sedmih razreda te pokojeg zainteresiranog osmaša. Slušaonicu Radioigre za djecu i mlade Dramskog programa HRT-a, uz urednicu i dramaturginju Nives Madunić Barišić, pripremio je i ton majstor Tomislav Šamec.

     Program se sastojao od tridesetminutnog slušanja emisije Imaš fejs? koja je napravljena prema istoimenom romanu Jasminke Tihi - Stepanić. Roman Imaš fejs? dobitnik je nagrade Mato Lovrak za najbolji hrvatski dječji roman, dio je školske lektire, a emisija Imaš fejs? nagrađena je na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade ix Ex Aequo u Bratislavi za najbolju adaptaciju književnog predloška. Radionica je započela razgovorom i analizom emisije gdje su učenici prodiskutirali o  dobrim i lošim stranama društvenih mreža. Ton majstor Tomislav Šamec potom je, uz pomoć fotografija i video filmova upoznao učenike s radijskim medijem, približio im proces stvaranja radiodrame te upoznao s pojmovima kao što su gluha soba, tonska režija, dramaturg, dramatičar

      Nakon razgovora o tehnici snimanja radijske emisije i nastajanja radiodrame prema nekom književnom predlošku, učenici su imali priliku primijeniti novostečeno znanje u igri Postani zvijezda radioigre. Dobili su zadatak zajednički osmisliti i snimiti kratku radijsku scenu na temu bajke o Maloj sireni. Dvoje učenika dobilo je glasovne uloge, dok su ostali imitirali zvukove iz okoline poput kiše, valova, oluje koje su snimili i analizirali.
     Program slušaonice su u cijelosti pratili i školski novinari, koji su o ovom događaju izvjestili za svoj školski portal Klinček

http://klincek.com/
 - U Ruksaku punom kulture bila radioigraNajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature