E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Ruksak (pun) kulture  >  2016.  >  Udruga DELTA na delti Kupe (25. siječnja 2016.)
     Dok se u kulturnom domu Petrinja odvijala predstava za djecu vrtića Petrinjčica, drugi dio tima Ruksaka bio je u malenom mjestu blizu Petrinje, Jabukovac. Tamo se smjestila OŠ Jabukovac koja ima svega 79 učenika od 1. do 8. razreda. Učenicima te škole upriličen je program Udruge DELTA Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe.

     Udrugu su ponovno predstavljala dva Tomislava, Goluban i Novak. U prvom dijelu radionice Tomislav Goluban objasnio je društveni, povijesni i kulturni kontekst nastanka suvremene glazbe. Uz demonstraciju i sviranje usne harmonike teorijski je izložio pojam ritma i improvizacije, a kroz razvoj suvremene glazbe proveo je učenike u pratnji gitarista Tomislava Novaka.
     Učenici su doznali kako je nastao blues na američkom jugu, a glazbenik Tomislav Goluban proveo ih je kroz razvoj tog glazbenog oblika, od gospela i delta bluesa, kroz jazz glazbu sve do rock’n’rolla. Uz sviranje na usnoj harmonici definirao je pojam instrumenta usne harmonike, upoznao učenika s glavnim vrstama usnih harmonika i gitara, koji su načini dobivanja tonova, kako je izgledala povijest nastanka i razvoja tehnike sviranja, koja je upotreba usne harmonike u grupnom muziciranju, upotreba pojačala, mikrofona i ostalih pomagala te svirao učenicima poznate teme.

     U završnom dijelu proveden je kratak kviz kojim su učenici provjerili novostečeno znanje i osvojili primjerak minijaturne usne harmonike.
     Radionici su prisustvovali svi učitelji škole na čelu sa ravnateljicom Marinom Demetrović.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature