E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Dodijeljene Nagrade Vladimir Nazor za 2005.
14.6.2006. - Na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu uručene su državne nagrade "Vladimir Nazor" za 2005. koje se dodjeljuju za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

svi dobitnici

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja i kao nagrada za životno djelo.

"Nazora" za životno djelo za književnost dobila je Irena Vrkljan, pjesnikinja, prozaistica, radiodramatičarka, esejistica i prevoditeljica koja je na hrvatskoj i njemačkoj književnoj sceni nazočna više od pola stoljeća.  Godišnju nagradu za književnost dobio je Delimir Rešicki za pjesničku zbirku "Aritmija".

"Nazora" za životno djelo iz područja glazbe dobio je pijanist i pedagog Vladimir Krpan, a godišnja nagrada za isto područje uručena je opernom pjevaču Nevenu Belamariću za ulogu kralja Markea u Wagnerovoj
operi "Tristan i Izolda" u produkciji HNK Zagreb.

Za likovne i primijenjene umjetnosti "Nazora" za životno djelo dobio je slikar Vjekoslav Vojo Radoičić, slikar i scenograf, a godišnju nagradu arhitekt Mladen Galić za retrospektivu u Zagrebu 2005.

Za filmsku umjetnost "Nazora" za životno djelo dobio je redatelj Zoran Tadić, a godišnju nagradu redatelj Tomislav Radić za film "Što je Iva snimila 21. listopada 2003".

"Nazor" za životno djelo s područja kazališne umjetnosti pripao je dramskom umjetniku Vanji Drachu, a godišnja nagrada dramskom umjetniku Josipu Gendi za ulogu Oca u predstavi Osmi povjerenik,  Nonna u Noći iguane te za ulogu Diderota u predstavi Libertinac.

Za arhitekturu i urbanizam "Nazora" za životno djelo dobio je arhitekt Mirko Maretić, a godišnju nagradu arhitekti Saša Randić i Idis Turato za projekt osnovne škole "Fran Krsto Frankopan" u Krku.

Nagrade su uručili predsjednik Odbora za nagrade akademik Milan Moguš i ministar kulture Božo Biškupić zahvalivši nagrađenima za sve što su svojim djelom učinili na području hrvatske kulture i umjetnosti,
zaželjevši im još mnogo kreativnih postignuća.

U ime nagrađenih zahvalila je Irena Vrkljan koja je, uz ostalo, 'otkrila' da je u mladosti snimila filmski portret Vladimira Nazora, pa joj nagrada, koja nosi ime velikog književnika, danas još više znači. (Hina)   

Obrazloženje nagrada 

Publikacija:  Nagrada Vladimir Nazor za 2005. godinu

Fotogalerija

 

   

   

   

   

   

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a