E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan sastanak o projektu „Rijeka- Europska prijestolnica kulture 2020"
20.7.2017. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u srijedu, 19. srpnja 2017. godine, u Banskim dvorima radni sastanak na kojem je s ministricom kulture dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek, primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom razgovarao o projektu „Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020".

FOTO: VLADA RH

   Ministrica kulture Obuljen Koržinek rekla je kako je to prvi put da će jedan hrvatski grad biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine, kad Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije. Dodala je i kako se Vlada obvezala sufinancirati taj projekt te mu pružiti logističku i operativnu potporu.

   „To je velik izazov i velika prilika za nas da u 2020. godini na političkoj razini potvrdimo svoju sposobnost, a na planu kulture pokažemo na koji način doprinosimo raznolikosti  europskih kultura“, istaknula je ministrica.

   Najavila je da će Vlada, u skladu s preuzetim obvezama sufinancirati projekt, ali ga i pratiti logistički i operativno te po potrebi intervenirati i u određene propise kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje projekta. Dodala je da će Vlada u najkraćem roku donijeti i formalne odluke i zaključke kojima će zadužiti sva ministarstva da se uključe u projekt. 

FOTO: VLADA RH

   Župan Komadina rekao je kako je to projekt od nacionalnog značenja te da mu je županija preko svoje manifestacije o Frankopanima već dala regionalno i prepoznatljivo svojstvo. „Tako će 27 općina i gradova iz županije, osim Rijeke, uspostaviti veze s 27 gradova u Europskoj uniji", rekao je Komadina, ističući kako je projekt prilika za promidžbu hrvatskog turizma i gospodarstva.

   Gradonačelnik Obersnel smatra da projekt nije samo vezan uz Rijeku, nego za cijelu Hrvatsku. Vlada je osigurala 10 milijuna eura kroz proračun, a desetak je osigurano zajedno iz županije kroz EU fondove i sponzore, rekao je Obersnel i dodao kako su iz Europske unije osigurali 19 milijuna eura. Nakon Vladine odluke za dva tjedna razriješit ćemo uobičajene administrativne probleme, poručio je riječki gradonačelnik.

   Na radnom sastanku, osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, župana Zlatka Komadine i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, bili su i izvršna direktorica projekta Emina Višnić te predstavnici ministarstava kulture, turizma,  mora, prometa i infrastrukture,  znanosti i obrazovanja,  financija, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te vanjskih i europskih poslova.

   Predsjednik Vlade Andrej Plenković potaknuo je sastanak prigodom posjeta Rijeci,  5. srpnja kako bi se izravno s predstavnicima mjerodavnih ministarstava raspravljalo i dogovorilo o svim temama važnim za realizaciju projekta „Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020".
   Na stranicama Europske komisije u travnju prošle godine objavljeno je finalno izvješće o hrvatskom izboru za ovu prestižnu titulu, a u lipnju 2016. godine, Vlada je donijela Odluku o imenovanju Grada Rijeke europskom prijestolnicom kulture 2020. (MK/Hina)


FOTO: VLADA RH

FOTO: VLADA RH

FOTO: VLADA RH

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a