E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  51. međunarodna smotra folklora „Etnografska baština Banovine i Pounja"
21.7.2017. - Svečana priredba 51. međunarodne smotre folklora „Etnografska baština Banovine i Pounja" počela je u petak, 21. srpnja 2017. godine na zagrebačkom Gradecu.

FOTO: HINA

   Sudionicima priredbe obratili su se izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović, državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

   Državni tajnik Krešimir Partl istaknuo je kako je 51. međunarodna smotra folklora „baštinik tradicije i nasljednik onih smotri pučke kulture koje su odigrale jednu od presudnih uloga u očuvanju nacionalnog identiteta.“

   „Izgrađivana je svijest o potrebi njegovanja našeg pučkog blaga, ali i želja za upoznavanjem drugih tradicija“, rekao je državni tajnik Krešimir Partl i dodao kako je malo „zemalja u svijetu koje se mogu dičiti takvom raznolikošću, takvim bogatstvom folklornog blaga kao što to može naša domovina Hrvatska.  Narod velike kulture i starih korijena prepoznaje se po tom civilizacijskom kodu, a on ostaje jednim od kamena međaša naše prošlosti , ali i budućnosti.“

   Na priredbi nastupaju kulturno-umjetnička društva iz Majura, Hrvatske Dubice, Divuše-Dvora, Donje Budičine, Hrvatskog Čuntića, Gornjeg Viduševca, Jabukovca, Selišta Kostajničkog, Hrvatsovice, Bobovca, Grede Sunjske, Košutarice, Bresta Pokupskoga i Graberja.

   Etnografska baština Banovine i Pounja osnovna je tema ovogodišnje međunarodne smotre folklora, koja na jednom mjestu okuplja svu raznolikost ovog područja, bogatstvo izričaja i duha lokalnih zajednica. Otkriva širok raspon i bogatstvo od odijevanja do pjesme, plesa i glume i običaja - od jednostavnih bijelih nošnja s malo veza kod Čuntićanki, do pokupskih bogatih svilom vezenih žarkih i zagasitijih s baroknim uzorcima krupnih ili sitnih cvjetnih motiva.

   Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. U suvremenoj Hrvatskoj postala je dijelom svjetskoga pokreta za očuvanje kulturne baštine, koji predvodi Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba 2014. godine Smotra je proglašena festivalskom priredbom nacionalnog značenja.

   Program 51. međunarodne smotre folklora traje pet dana, a čine ga scenske priredbe, radionice, koncerti etnoglazbe i crkvenog pučkog pjevanja te izložbe. Osim na glavnom zagrebačkom trgu, nastupi folklornih skupina održavaju se i na sceni Gradeca, a sudionici nastupaju i izvan Zagreba. (MK/Hina) 

 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a