E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture dr. sc Nine Obuljen Koržinek povodom smrti gospodina Zvonimira Majdaka
20.7.2017. - Povodom smrti istaknutog romanopisca, pjesnika, esejista, urednika i dramskog pisca Zvonimira Majdaka, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti.       
   „Iako rođen u mjestu Zrinska pored Grubišnog polja, po svojoj pisanoj riječi bio je pravi Zagrepčanin, purger, začetnik proze u trapericama – tipa proze koji o mladenačkom nonkonformizmu, otuđenosti i kolektivnim frustracijama progovara ležerno, prirodnim jezikom začinjenim autentičnim zagrebačkim slangom. Kultnim romanom Kužiš, stari moj uvrstio se među prve i najistaknutije autore hrvatskih književnih uspješnica.

   Svoju književnu karijeru Zvonimir Majdak je započeo stihovima u dvjema zbirkama poezije: Tip na zelenoj livadi i Ukleti motociklist. Bio je urednik časopisa Republika i Polet te biblioteke stranih pisaca u izdavačkoj kući Mladost. Autor je tridesetak romana (Bolest, Stari dečki, Gadni parking, Biba, okreni se prema zapadu…) a po njegovim scenarijima snimljeno je 12 filmova.

   Godine 2015. Zvonimiru Majdaku je dodijeljena državna nagrada Vladimir Nazor za životno djelo.

   Odlazak Zvonimira Majdaka, književnika koji se ostvario u gotovo svim književnim žanrovima i pisao o najizazovnijim društvenim temama svoga vremena, ostavit će veliku prazninu u hrvatskoj suvremenoj književnoj sceni."MINISTRICA

                                                                                  dr. sc. Nina Obuljen Koržinek


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a