E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Objavljen Poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu
18.9.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, povodom objave Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu, istaknula je kako se u većini europskih država kao ključno pitanje postavlja razvoj publike, ne samo u financijskoj perspektivi Europske unije ili kroz projekt Kreativna Europa, već i u kulturnim politikama.  Pitanje razvoja i očuvanja publike u Hrvatskoj svakako je jedan od razloga zbog kojeg toj temi treba dodatni poticaj", rekla je ministrica kulture u ponedjeljak, 18. rujna 2017.godine.
 


   „Kroz intervjue s dionicima s područja kulture te različite studije i istraživanja uočili smo da je u Hrvatskoj veliki broj kulturnih djelatnika iznimno angažiran u različitim projektima koji se bave razvojem i poticanjem publike, no sadašnji sustavi javnog financiranja na nacionalnoj i na lokalnoj razini rijetko ih prepoznaju kao zasebnu kategoriju i u velikom broju iznimno vrijedni napori financiraju se vlastitim sredstvima ili sredstvima iz drugih izvora", nadodala je ministrica te istaknula kako je u proračunu Ministarstva kulture osigurano do 500.000,00 kuna za provedbu programa koji potiču razvoj publike u kulturi za 2017. godinu.
 
  Nakon usvajanja Nacionalne strategije poticanja čitanja, njeno financiranje planira se jednim dijelom iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a razmatra se mogućnost i da se iz ESF-a financira projekt "Ruksak (pun) kulture" te novi projekt poticanje sudjelovanja u kulturi.
 
   „Kroz ovaj pilot projekt sigurno ćemo vidjeti koje su još potrebe u području kulture koje bismo u sljedećim godinama mogli na taj način sufinancirati“, rekla je ministrica.
 


   Razvoj publike usmjeren je na kreiranje dugoročnih procesa koji će podići razinu aktivnoga sudjelovanja u kulturi i umjetnosti, učiniti ih dostupnijima, prepoznajući različitost potreba publike, njezinih socijalnih i ekonomskih iskustava te dob potencijalnih korisnika.
 
   Podupirat će se programi koji omogućuju dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture potencijalnoj publici, senzibilizirajući je općenito za područje umjetnosti i kulture, te osposobljavaju za pozitivan pristup svim vrstama umjetnosti i kulture koristeći različite metode, prakse i iskustva iz područja kreativnoga obrazovanja, medijacije i komunikacije putem digitalnih platformi.
 
   O projektu i propozicijama natječaja govorila je voditeljica programa Maja Zrnčić, istaknuvši kako je Poziv otvoren do 20. listopada 2017. godine, a provođenje programa provodit će se od 1. prosinca 2017. do 1. rujna 2018. s ciljem povećanje broja programa koji potiču razvoj publike u kulturi.
 
   Voditeljica programa Maja Zrnčić istaknula je kako je bitno da se „pokuša omogućiti mobilnost umjetnika i kulturnih sadržaja kako bi bili dostupni i tamo gdje su umjetnost i kultura manje prisutni zbog dislociranosti i slabije prometne povezanosti", te je nadodala kako će se posebna pozornost posvećivati interdisciplinarnim programima koji nastoje povezati kulturu i umjetnost s drugim područjima društvenoga djelovanja.

 

   Konferenciji za medije uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, prisustvovali su pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, načelnica Sektora  za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković i voditeljica programa Maja Zrnčić.
 
   Pravo podnošenja prijava na temelju ovoga Poziva imaju sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi na području Republike Hrvatske. 
   Pod pojmom razvoja publike podrazumijevaju se aktivnosti koje se poduzimaju da bi se, dodatnom potporom, poticalo sudjelovanje u kulturi i umjetnosti te ispunili potrebe i interesi publike.

 
>>> Poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu
 

 
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a