E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek susrela se s kineskim ministrom kulture Luom Shugangom
22.9.2017. - Uoči početka Trećeg foruma o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, koji se održava od 21. do 25. rujna u Hangzhouu, ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se s kineskim ministrom kulture Luom Shugangom.  Tijekom prvog susreta dvaju ministara u ovom formatu, potvrđena je dosadašnja dobra kulturna suradnja Hrvatske i Kine, kako u sklopu inicijative 16 + 1 tako i tijekom proteklih 25 godina. 

FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine

   Ministar Luo Shugang poželio je posebno srdačnu dobrodošlicu hrvatskoj delegaciji na Treći forum o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, budući da je suradnju s Hrvatskom ocijenio kao jednu od boljih i dinamičnijih u sklopu ove inicijative. Ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je na dobrodošlici i potvrdila posvećenost Ministarstva kulture i cijele hrvatske Vlade suradnji s Kinom koja se odvija kako bilateralno, tako i u sklopu mnogih multilateralnih organizacija i foruma.

   Najznačajnija kineska međunarodna inicijativa „Belt and Road“, čiju komponentu predstavlja i ovaj format suradnje Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, posebnu kohezivnu ulogu u jačanju prijateljskih međudržavnih odnosa pridaje kulturi. Ministar Luo Shugang posebno je istaknuo i pozvao Hrvatsku da se aktivnije uključi u mrežu muzeja, kazališta i knjižara koje djeluju unutar inicijative te najavio za sljedeću godinu niz kulturnih aktivnosti, uključujući forum suradnje u području umjetnosti, nakladništva i knjižarstva, jazz glazbe i suvremenog plesa kao i posjete kineskih kulturnih djelatnika i umjetnika kolegama u Hrvatskoj.

   Ministrica Obuljen Koržinek potvrdila je hrvatsko sudjelovanje u navedenim formatima te posebno istaknula nekoliko područja u kojima postoji potencijal za daljnje intenziviranje suradnje. To su svi oblici razmjene umjetnika, područje knjige i nakladništva s naglaskom za izdavaštvo za djecu i mlade kao i strip, kulturne i kreativne industrije, filmske i televizijske koprodukcije kao i suradnja u području očuvanja kulturne baštine. U Hrvatskoj će se dogodine otvoriti centar za malo i srednje poduzetništvo ove suradničke platforme te su se ministri složili da se posebna pozornost treba posvetiti rastućim kulturnim i kreativnim industrijama koje se uglavnom razvija kroz malo i srednje poduzetništvo.

FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine

   Ministrica Obuljen Koržinek na kraju sastanka pozvala je kinesku delegaciju u posjet Hrvatskoj, posebno se osvrnuvši na veliko hrvatsko iskustvo u području zaštite baštine te naročito podmorske baštine koja se provodi u UNESCO-ovom Centru za podvodnu baštinu u Zadru, što je ministar Luo sa zadovoljstvom prihvatio.

   Na marginama Foruma, ministrica Obuljen Koržinek sastala se i s makedonskim i srpskim ministrima kulture. Novoizabrani makedonski ministar Robert Alagjozovski istaknuo je dosadašnju dobru i prijateljsku suradnju Hrvatske i Makedonije te zahvalio Hrvatskoj na podršci u osnivanju kulturnog centra u Makedoniji u sklopu inicijative 16+1. Ministrica Obuljen Koržinek potvrdila je zalaganje Republike Hrvatske za daljnjim proširenjem Europske unije te posebnim interesom za otvaranje europske perspektive državama jugoistočne Europe. Ministrica je istaknula dobru suradnju kroz program EU Kreativna Europa kroz koji se financiraju brojni projekti koji uključuju hrvatske i makedonske partnere.

   Srpski ministar Vladan Vukosavljević osvrnuo se na veliki koprodukcijski potencijal kinematografije kao i  mogućnost jačanja suradnje u području nakladništva, a oboje ministara istaknuli su zadovoljstvo radom međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije čiji će se sljedeći radni susret održati početkom studenog.

   Treći forum o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe nastavlja se u petak kroz plenarni sastanak ministara kulture i potpisivanje Deklaracije iz Hangzhoua o kulturnoj suradnji (2018.-2019.).


FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine

FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine

FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine


 Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a