E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  10. festival BIT / Blind in Theatre ‒ Slijepi u kazalištu
6.10.2017. - Deseti međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih „Blind in Theatre“ ‒ BIT otvoren je u četvrtak, 5. listopada 2017. godine, u kazališnoj dvorani Vidra. Tijekom Festivala, koji će trajati do 11. listopada, nastupit će kazališne grupe iz Crne Gore, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije i Hrvatske.

   Ovogodišnje, jubilarno, izdanje Festivala ujedno je najava proslave 70 godina djelovanja Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“.

   Otvorenju Festivala uz brojne uzvanike prisustvovala je i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula kako „ovaj festival ima puno širi doprinos u našem društvu i zajednici, ne samo u odnosu na slijepe i slabovidne osobe, nego je zapravo jedna sjajna poruka o inkluzivnosti, o tome što mogu napraviti entuzijasti umjetnici bez obzira na svoj invaliditet“.

   Zahvalivši na organizaciji Festivala direktoru Vojinu Periću i svima onima koji tijekom godina ne samo putem Festivala nego i redovitom kazališnom djelatnošću šalju poruku tolerancije i otvorenosti prema onima s određenim poteškoćama, ministrica kulture dodala je kako je „Kazalište slijepih i slabovidnih inspiriralo mnoge druge u Hrvatskoj, ali i u drugim državama da pokrenu slične inicijative te da kroz kazalište osobama s invaliditetom daju novu snagu, smisao i mjesto u društvu“.

   Otvorenju festivala prisustvovao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuvši kako je Grad Zagreb od početka stajao uz festival: „Drago mi je da je i nova ministrica kulture to prepoznala i zajedno smo potpisali sporazum o sufinanciranju kazališta „Novi život“. Još se jednom potvrđuje da Grad Zagreb vodi računa o svim svojim sugrađanima i da težimo, razvijamo i živimo Zagreb jednakih šansi za sve“.

   Vojin Perić, direktor Dramskog studija slijepih i slabovidnih „ Novi život“, rekao je kako je zadovoljan radom u 70 godina postojanja Kazališta, kvalitetom i dosegom njegovih glumaca te je izrazio nadu da će se kazalište nastaviti razvijati potpisivanjem sporazuma o sufinanciranju kazališta.

   U povodu obilježavanja 70 godina postojanja Dramskog studija slijepih i slabovidnih u Tiflološkom je muzeju otvorena izložba „Daske koje novi život znače“, a predstavit će povijest i razvoj zagrebačkog Dramskog studija slijepih i slabovidnih.
 
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a