E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture u povodu smrti Stanka Lasića, istaknutoga književnog teoretičara i povjesničara hrvatske književnosti
6.10.2017. - U povodu smrti profesora Stanka Lasića istaknutoga književnog teoretičara i povjesničara hrvatske književnosti, profesora na sveučilištima, autora kapitalnih znanstvenih knjiga, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je brzojav sućuti.
   
   „Svojim zavidnim obrazovanjem, minucioznim istraživačkim radom, erudicijom i hrabrošću angažiranoga intelektualca otvorio je dao ja važan doprinos hrvatskoj znanosti o književnosti, približivši hrvatsku književnost brojnim generacijama inozemnih kroatista. Za svoj rad profesor Lasić dobio je brojne nagrade i priznanja, među ostalima i najvišu državnu Nagradu Vladimir Nazor za književnost.
   Nema mnogo književnih znanstvenika koji su se tako angažirano, hrabro i kritički suočili s esencijalnim i egzistencijalnim pitanjima ljudskoga postojanja artikuliranih u djelima hrvatskih pisaca, s pitanjima od kojih je ponekad najlakše odvratiti pogled – s pitanjima o samoći, nemoći, sumraku morala, dehumaniziranosti svijeta, uzaludnosti borbe, rezignaciji i gubitku nade…
 
   U širokoj javnosti Stanko Lasić ostat će zapamćen ponajprije kao utemeljitelj „krležologije“, posebne discipline knjževnokritičke misli kojoj je predmet Krleža i njegovo djelo. Njegovom šestoosveščanom znanstvenom studijom o Krleži – koja predstavlja jedan od najambicioznijih pothvata hrvatske znanosti o književnosti – započeo je proces rušenja konvencija i autoriteta, čime je utrt put prema kritičkom mišljenju i objektivnom prosuđivanju. Pamtit ćemo ga i po ključnoj ulozi u revalorizaciji književnoga opusa Marije Jurić Zagorke, kao i po sjajnoj kulturološkoj studiji „Sukob na književnoj ljevici“.
 
   Svojim odlaskom profesor Lasić ostavlja duboku prazninu u hrvatskome književnom životu, ali istodobno zauzima povlašteno mjesto među onima koji su taj život trajno oblikovali.
 
   U ime Ministarstva kulture i svoje osobno upućujem Vam najdublju sućut zbog gubitka voljene osobe."
 
 
 
 
 
                                                                                         MINISTRICA
 
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a