E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na sastanku ministara kulture u Frankfurtu
11.10.2017. - Na poziv ministrice kulture Francuske Françoise Nyssen i savezne ministrice za kulturu i medije Njemačke Monike Grütters ministrica Obuljen Koržinek sudjelovala je na neformalnom sastanku ministara kulture koji je održan na Sajmu knjiga u Frankfurtu 11. listopada 2017.   Sastanak na temu „Ojačati Europu kroz kulturu" dio je programa što ga je Francuska pripremila kao počasna gošća ovogodišnjeg izdanja Sajma. U trenutku kada se ideja ujedinjene Europe dovodi u pitanje, osam ministara kulture, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta te predstavnici drugih europskih institucija raspravljali su o dvije ključne teme - kako ojačati Europu kroz kulturu i kako kulturu ugraditi u temelje svih europskih politika.

   Kultura, znanje, umjetničko stvaralaštvo i inovativnost ključni su za oblikovanje Europe koja je u stanju nositi se sa svim izazovima aktualnog trenutka.
   Iako Europsku uniju najčešće doživljavamo kao politički i ekonomski prostor, ona je prije svega zajednica temeljena na istim vrijednostima. Ministri su se složili kako se europski identitet može afirmirati u svoj svojoj raznolikosti isključivo kroz kulturnu i razmjenu umjetničkih praksi, a zadaća je ministara kulturnu raznolikost suprotstaviti populističkom jednoumlju. Kultura je ujedno i vrlo snažan integracijski instrument, što je osobito važno u današnjoj multietničkoj Europi koja je posljednjih nekoliko godina udomila i brojne izbjeglice.   Posebno je istaknuta potreba za poticanjem mobilnosti umjetnika i stručnjaka, poglavito mladih, što bi se postiglo financijskih osnaživanjem već postojećih programa poput Erasmusa plus ili Kreativne Europe. Nadalje, raspravljalo se o važnosti poticanja prevođenja književnih djela, a zaključeno je da bilateralne poticajne mjere valja dopuniti stvaranjem multilateralnog europskog okvira.
   Svi su se sudionici složili kako je nužno redefinirati i štititi autorska prava jer je to jedino jamstvo da umjetnici mogu živjeti od svoga rada. Zaštita autorskih prava vrlo je složeno područje, pogotovo u doba globalne digitalizacije kada je nužno uspostaviti ravnotežu između slobode komunikacije i prava umjetnika na pravičnu naknadu za njihov rad.
 
   Ministrica Obuljen Koržinek pozdravila je inicijativu francuske ministrice i istaknula kako se ovakvi neformalni susreti moraju češće događati kako bi se u prijateljskom, ali sadržajno bogatom tonu raspravljalo o problemima koje dijele sve članice Unije. Naglasila je da u europskom kulturnom prostoru, koji je daleko širi od političkog ili ekonomskog pojma, ne smije biti različitih brzina jer je riječ o temeljnim vrijednostima koje nas povezuju i koje nas razlikuju od drugih zajednica. Podržala je prijedlog osnaživanja mobilnosti umjetnika, poticanja prevođenja i ukazala na činjenicu da se zaštita autorskih prava - i u analognom i u digitalnom okruženju - ne smije razmatrati odvojeno od pitanja statusa umjetnika. U kontekstu zajedničkog digitalnog tržišta podsjetila je da se ekonomski i kulturni aspekt ne smiju razdvajati te predložila da se dobre prakse i uspješna rješenja prezentiraju svim članicama kao reprezentativni modeli za rješavanje sličnih problema.
   Na konferenciji za medije održanoj nakon susreta priopćeni su zaključci koji će biti formalizirani u obliku zajedničke izjave i upućeni Vijeću ministara.

   Tijekom boravka na Sajmu knjiga u Frankfurtu ministrica Obuljen Koržinek posjetila je oba hrvatska štanda i susrela se s brojnim izdavačima, agentima i novinarima.
   Ovogodišnja organizacija nastupa povjerena je Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a hrvatsko nakladništvo predstavljeno je na dva štanda od kojih je jedan nacionalni sa 150 izloženih djela hrvatskih nakladnika i drugi na kojem se predstavlja hrvatska dječja književnost.


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a