E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano potpisivanje Ugovora o nabavi usluga za rekonstrukciju HNK u Osijeku
12.10.2017. - Ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu zgrade osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, potpisali su u četvrtak, 12. listopada 2017. godine, predstavnici kazališta i zagrebačke arhitektonske tvrtke "Studio A".
   Ukupna vrijednost projekta je 1,97 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano 1,57 milijuna kuna, u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020". Cilj rekonstrukcije i povećanja kulturno-turističke atraktivnosti HNK u Osijeku kao sastavnog dijela integriranog programa koji se temelji na valorizaciji arhitektonske, likovne, urbanističke i kulturno-društvene baštine Osijeka vezane za razdoblje secesije i historicizma je doprinijeti povećanju broja zaposlenih, unaprijediti upravljanje kulturnom baštinom te doprinijeti održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz predviđeni program valorizacije.

   Intendant osječkog HNK-a Božidar Šnajder podsjetio je kako je zgrada osječkog HNK-a, izgrađena 1866. godine i kako je cjelovita obnova izvršena 1985. godine, ali je već 1991. godine uništena i izgorjela tijekom velikosrpskog granatiranja Osijeka. Obnovljena je 1994. godine, ali obnova nikada nije završena već su stečeni minimalni uvjeti za nastavak rada ovog kazališta. Ovo je važan događaj ne samo za Hrvatsko narodno kazalište i grad Osijek već i za Slavoniju i Baranju kao i Republiku Hrvatsku u cjelini. Projektna dokumentacija koja je predmet ovog Ugovora je samo prvi korak do cjelovite obnove", istaknuo je i kako je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku uvijek bilo reprezentant hrvatskog identiteta i hrvatske kulture na ovim prostorima."

   Izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić ocijenila je kako zgrada osječkog HNK-a, kao zaštićeno kulturno dobro, zaslužuje pažljivu i detaljnu obnovu, u skladu sa sadašnjim potrebama i standardima jer ovo vrijedno zdanje zaslužuje pažljivu i detaljnu  obnovu, a vjerujem i djelomičnu rekonstrukciju koju će doživjeti nakon što se projektom točno odredi što je potrebno za funkcioniranje kazališta prema današnjim potrebama i standardima, ali uz očuvanje svih vrijednosti koje ovo kulturno dobro posjeduje. 
   Istaknula je i kao će se sve više otvarati mogućnosti preko fondova EU za kvalitetne obnove i zato je važno na vrijeme pripremiti opsežnu i preciznu dokumentaciju kako bi unaprijed znali kako obnoviti i koliko nam je potrebno sredstava. Zbog svega toga sam uvjerena da ćemo se uskoro na ovom mjestu okupiti zbog druge etape, kada će biti doznačena sredstva za potrebnu, dugo očekivanu, cjelovitu obnovu.“

   Očekujemo da se, u suradnji s konzervatorima, napravi kvalitetna projektna dokumentacija. Trenutno imamo 50-tak ugovora za obnovu kulturne baštine, vrijednih 1,2 milijardi kuna, a osječki HNK je jedino nacionalno kazalište, koje se javilo na javni poziv za financiranje projekata obnove kulturne baštine, rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovoranje EU projekata (SAFU) Tomislav Petric.

   Osječki dogradonačelnik Boris Piližota istaknuo je kako je HNK iznimno važan dio kulturno-turističke ponude Osijeka, a značaj unaprjeđivanja te ponude potvrđuje i činjenica da je EU prepoznala ovaj projekt. Najavio je kako će Gradska uprava, kao suvlasnik i suosnivač, u proračunu za iduću godinu, izdvojiti dodatnih milijun kuna za rad osječkog HNK-a. (MK/Hina) 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a