E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na 39. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a
4.11.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, kao voditeljica izaslanstva Republike Hrvatske, sudjelovala je na 39. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a, koje se održava od 30. listopada do 14. studenoga 2017. godine u sjedištu UNESCO-a u Parizu.    U intervenciji održanoj 4. studenoga 2017. godine, ministrica Obuljen Koržinek govorila je o prioritetima Republike Hrvatske, istaknuvši kako će Hrvatska i u sljedećem razdoblju aktivno surađivati na svim područjima UNESCO-ovog djelovanja: kulturi, obrazovanju, znanosti, društvenim i humanističkim znanostima te komunikacijama i informacijama.

   Ministrica je zahvalila dosadašnjoj ravnateljici Irini Bokovoj na iznimnom zalaganju pri čemu se uvijek vodila jasno definiranim prioritetima i provedbom reformi, kao i osnaživanjem uloge UNESCO-a, a nominiranoj kandidatkinji za glavnu ravnateljicu Audrey Auzoulay, ministrica je, uz čestitke, izrazila spremnost u pružanju podrške u budućem radu.

   Ministrica je naglasila važnost promicanja svih programskih područja UNESCO-a, potporu u normativnom radu Organizacije kao i spremnost na poticanje djelovanja Fonda za kulturnu raznolikost kako bi se zajednički širili dinamični kulturni sektor te promicali suradnju za održivi razvoj. Navela je kako je Republika Hrvatska „kao članica Europske unije usredotočena na nedavno pokrenuti projekt vezan uz očuvanje kulturne raznolikosti i baštine u izvanrednim situacijama. Raduje nas suradnja s UNESCO-om tijekom Europske godine kulturne baštine 2018., kada ćemo biti u prilici ponovno potvrditi zajedničku predanost očuvanju kulturne baštine“.

   Hrvatska se kao treća potpisnica Konvencije za zaštitu podvodne kulturne baštine obvezala na promicanje i zaštitu baštine te osnovala Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, koji će se još više osnažiti kako bi pružao mogućnost obrazovanja i izgradnje kapaciteta na području konzerviranja i restauriranja podvodnih nalaza te promicao međunarodnu suradnji u tom važnom području kulturne baštine.   Ministrica je istaknula i ključnu ulogu obrazovanja u postizanju višestrukih ciljeva Agende 2030, posebno u borbi protiv nasilnog ekstremizma i međunarodnoj suradnji u području otvorenih obrazovnih resursa. UNESCO-ov rad na pismenosti ključan je u postizanju cilja održivog razvoja u promicanju pismenosti u okviru Agende 2030. „Kada je riječ o obrazovanju, na nacionalnoj razini Vlada RH kao prioritet ističe provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te posebno provođenje kurikularne reforme. Krajnji je cilj poboljšanih kurikuluma osigurati da učenici budu spremni za izazove koje sa sobom nosi tehnološki, gospodarski i društveni razvoj te da i tijekom profesionalnog života nastave sa cjeloživotnim učenjem", rekla je ministrica.
 
   Na području prirodnih znanosti hrvatski prioriteti sukladni su aktivnostima UNESCO-a na području održivog razvoja, posebno ekologije i zaštite zraka okoliša, zemlje, kao i vode i strategija upravljanja bioraznolikošću.

   Ministrica je posebno naglasila kako je jedan od najvećih izazova za slobodu izražavanja u današnjem svijetu nasilje nad novinarima i nekažnjavanje tih zločina, uz posebne prijetnje s kojima se susreću novinarke, te je navela kako smo „odlučni dati podršku UNESCO-u u zadržavanju uloge predvodnika u promicanju sigurnosti novinara kao neophodnom preduvjetu za slobodu izražavanja, provodeći Akcijski plan UN-a o sigurnosti novinara i pitanju nekažnjavanja", pozdravivši pritom donošenje Globalnog izvješća o svjetskim trendovima u slobodi izražavanja i razvoju medija koje ističe ključne promjene u medijskom prostoru, poput širenja neprovjerenih vijesti, govora mržnje, te stalnih prijetnji fizičkoj i digitalnoj sigurnosti radnika.   U predstojećem dvogodišnjem razdoblju izrazila je nadu za proširenjem opsega europske i izvaneuropske suradnje te novim inovativnim projektima na području obrazovanja, znanosti i kulture u svrhu podupiranja mira i stabilnosti u ovom i svim ostalim dijelovima svijeta.
 
   Uoči Opće skupštine UNESCO-a, ministrica se sastala s glavnom direktoricom francuskog Nacionalnog centra knjige (Centre National du Livre), gospođom Emmanuelle Bensimon-Weiler i suradnicima. Direktorica je predstavila organizaciju rada, povijest, misiju i viziju Nacionalnog centra knjige, a ministrica je istaknula nedavno usvajanje Nacionalne strategije čitanja kao najnovije od mjera koje Ministarstvo kulture provodi za oporavak nakladničkog i knjižnog sektora i poticanja čitanja. Ministrica se upoznala sa specifičnostima francuskog modela potpore knjižarama te drugim mjerama koje CNL provodi s ciljem promicanja knjige i čitanja.

   Tajnica kabineta Ana Perišić Mijić sastala se u Ministarstvu kulture i komunikacije s Laurence Tison-Vuillaume, pomoćnicom tajnice kabineta ministrice kulture. Sastanak je uslijedio nakon susreta hrvatske i francuske ministrice kulture na neformalnom sastanku ministara kulture na sajmu knjiga u Frankfurtu, gdje su Njemačka i Francuska inicirale donošenje dokumenta o mjerama osnaživanju Europe kulturom, koji bi se trebao usvojiti na sastanku Vijeća ministara u Bruxellesu 21. studenog, a kojemu će Hrvatska dati svoju punu podršku. 

  
39th Session of the General ConferenceNajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a