E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba „Renesansni Faustus Verantius"
6.11.2017. - Izložba posvećena djelu velikoga hrvatskog izumitelja Fausta Vrančića Renesansni Faustus Verantius" otvorena je u ponedjeljak, 6. studenoga 2017. godine, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu. 

FOTO: HINA

   O Faustu Vrančiću govorila je recenzentica izložbe Marijana Borić, a izložbu je otvorio potomak Fausta Vrančića Vedran Jukić Draganić. Prigodno su govorili i glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić, Renata Margtić Urlić izaslanica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ivica Poljičak iz Ministarstva kulture te Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

   Državni tajnik Ivica Poljičak istaknuo je kako je svojim radom i djelom, kao hrvatski polihistor, kao leksikograf i izumitelj, Faust Vrančić značajno obilježio hrvatsku znanost i kulturu na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, te nadodao da Vrančićeve Machine novae predstavljaju trajni doprinos razvitku hrvatske kulture.

   Upravo u Novim strojevima vidimo razmjere Faustovog znanja, njegove kreativnosti, domišljatosti i inovativnosti . U tom smislu njegov Homo volans, letač, nije samo njegov najpopularniji i najprepoznatljiviji rad, nego su svi konstrukti pokazatelj Vrančićeva golemog doprinosa razvitku znanosti i izumiteljstva u europskim okvirima". Zaključio je kako je na nama da sačuvamo trajni spomen, populaziranjem njegova djela koja se očituju i ovom izložbom te obilježavanjem važnih obljetnica, kao što je ova 400-ta godina od Faustove smrti. 

FOTO: HINA

   Znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a Marijana Borić istaknula je kako se ove godine obilježava 400. obljetnica smrti Fausta Vrančića te dodala kako je on bio najistaknutiji hrvatski izumitelj i konstruktor na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Temelj su izložbe, kako je rekla, preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga NSK. Istaknula je i kako su u sklopu portala Digiatlne zbirke NSK dostupne digitalizirane inačice Vrančićevih djela kao što su Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae", koji je 1595. objavljen u Veneciji te njegova Machinae novae" tiskan 1615./1616. također u Veneciji. 

   Za ostvarenje ovoga programa NSK dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a. Izložba Renesansni Faustus Verantius" je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a ostvarena je uz potporu Zaklade HAZU i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba je otvorena do 25. studenoga. (MK/Hina)
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a