E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečanom premijerom filma „Odisej“ obilježen treći rođendan Kino mreže
7.11.2017. - Filmskom manifestacijom pod nazivom „Dan neovisnih kina“ obilježen je treći rođendan Kino mreže koju organiziraju Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar, u 35 kina širom zemlje.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

   Središnje događanje obilježeno je svečanom premijerom biografske avanture „Odisej“ u Kinoteci Zlatna vrata u utorak, 7. studenoga 2017. godine, na kojoj su gledatelji imali prilike vidjeti film posvećen životu i radu oceanografa Jacquesa Cousteaua i saznati sve o snimanju u Hrvatskoj 2015. godine.

   Okupljenima su se obratiti državni tajnik Krešimir Partl, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

   U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek obratio se državni tajnik Krešimir Partl, podsjetivši kako se prije gotovo šest godina zajedno s Hrvatskim audiovizualnim centrom započelo s dva dugoročna projekta.

   Jedan je od projekata digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača kojim su se digitalizirale 52 kinodvorane diljem Hrvatske, a drugi je program mjera poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koje su u Hrvatsku privukle vodeće europske i svjetske produkcije i time potvrdile potencijal audiovizualne djelatnosti kao generatora razvoja gospodarstva.

   Istaknuo je kako nas od ostalih zemalja koje nude mjere poticaja izdvaja ne samo iskustvo i profesionalnost hrvatskih filmskih djelatnika nego i „prirodna ljepota te kulturna i povijesna baština. Tomu svjedoči i film 'Odisej', koji je na Hvaru, Visu i Biševu realiziran putem mjera poticaja i u kojem prema riječima redatelja Jeromea Sallea Hrvatska nadomješta 'izgubljeni raj' koji nije mogao pronaći drugdje na Mediteranu.“

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

   Projektom sustavne digitalizacije kinodvorana koji će se nastaviti i u budućnosti stvoreni su čvrsti temelji za dostupnost i vidljivost hrvatskih filmskih ostvarenja, kvalitetnog i raznolikog europskog i svjetskog kinorepertoara.

   Državni tajnik Partl istaknuo je i da će se nastaviti podupirati audiovizualna industrija kako bi se osigurao nastavak uspješnih trendova, a „zajedničkim radom, kreativnošću i trudom svih dionika ostvarit će se ciljevi zacrtani četverogodišnjim Nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva“. Nadodao je i kako je „razvoj postojeće i stvaranje nove publike jedan od glavnih strateških ciljeva budućeg razvoja u kojem ključnu ulogu imaju digitalizirana kina koja su se na današnji dan prije tri godine udružila u Kino mrežu i u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom postala glavni nositelj profesionalizacije kinoprikazivaštva u Hrvatskoj.“

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELLNajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a