E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečanom akademijom proslavljena 700. obljetnica dubrovačke Ljekarne Male braće
12.11.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je u subotu, 11. studenoga 2017. godine na svečanoj akademiji povodom 700. godina Ljekarne Male braće u Dubrovniku kako je, na inicijativu Ljekarne „Dubrovnik“ i dubrovačkih povjesničara,   pokrenut postupak upisa tog fenomena i ljekarničke vještine na nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine te kako će se uvrštavanje na popis na najljepši način zaokružiti velika obljetnica.

FOTO: HINA

   Ministrica Obuljen Koržinek je na proslavi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića nadodala i „kako je 1947. godine opstojnost ljekarne bila ugrožena od strane tadašnje vlasti, ali da je njen kontinuitet ostao bez obzira na društvene mijene".

   „Tijekom postojanja opstojnost ljekarne bila je više pita dovedena u pitanje, ali je višestoljetni kontinuitet ostao, bez obzira na sve mijene. Jedinstven je razvoj ljekarničke vještine koja prenosi znanje i humanost. Ne prekinuti tradiciju rada, stvaranja, njegovanja i razvoja recepata ima malo tko u svijetu“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

   Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je cijela županija ponosna na veliku obljetnicu.
   „Naši stari su nas zadužili brojnim dostignućima kroz povijest, u pravilu ispred svoga vremena, a tako je bilo i u zdravstvu. Ljekarnici su kroz povijest pokazali odgovornost i požrtvovnost u ispunjenju svog poziva“, rekao je župan Dobroslavić.

   Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je Dubrovnik kroz povijest prednjačio u polju zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, a dubrovački liječnici vrlo cijenjeni izvan granica grada.
   „Ova obljetnica od iznimnog je značaja za povijest ljekarništva u Hrvatskoj, ali i svijetu. Činjenica da ljekarna Male braće od utemeljenja 1317. godine do danas nije prestala raditi i služiti građanima čini je jedinstvenom u svijetu. Zato Dubrovnik ima značajno mjesto u svjetskoj farmaceutskoj povijesti“, kazao je Franković.

FOTO: HINA

   Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Željan Maleš podsjetio je na značaj franjevaca u hrvatskoj povijesti farmacije, posebno istaknuvši značaj ljekarnika koji su zbog svog značaja stekli naziv velikih.

   Izaslanica ministra zdravstva RH i pomoćnica ministra zdravstva RH Vera Katalinić-Janković istaknula je nadu kako će ljekarna koja slavi veliki jubilej i ubuduće biti na usluzi pučanstvu, kao što je bilo u prošlosti. „Kao administracija smo suočeni da gotovo svakodnevno moramo odlučivati kako na najracionalniji način upotrijebiti nove lijekove, koji su sve skuplji i skuplji“, kazala je Katalinić-Janković.

   Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i vikar Franjevačkog samostana Male braće fra Stipe Nosić, predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takač, predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, predsjednik Farmaceutske liječničke komore EU Rajesh Patel te potpredsjednica Svjetske farmaceutske federacije Eeva Terasalmi.

   Tom prilikom monografiju „700 godina - 1317. - 2017. Ljekarna Male braće; 50 godina - 1966. - 2016. Ljekarna „Dubrovnik“ predstavili su ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarna „Dubrovnik“ Marija Bagović Lučić i autor dr. sc. Ivo Orešković.
   Na kraju svečanosti dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uručio je zahvalnice Franjevačkom samostanu Male braće, Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna „Dubrovnik“ i Hrvatskom farmaceutskom društvu.
 
   U prigodnom programu svečane akademije nastupili su klapa Subrenum, ansambl Plazarius, glumica Nika Lasić te učenice Medicinske škole Dubrovnik.
   Svečana akademija održana je pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Hrvatskog sabora te Ministarstva zdravstva RH i Ministarstva kulture RH. (MK/Hina)


FOTO: HINA


 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a