E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  ZFF - Festival otvoren švicarskim filmom „Božanski red"
11.11.2017. - Filmom „Božanski red" Petre Volpe, humoristične drame koja prikazuje kako su se žene u Švicarskoj za pravo glasa izborile tek početkom sedamdesetih, u subotu, 11. studenoga 2017. godine, otvoren je 15. Zagreb Film Festival (ZFF),  koji će u narednih devet dana u natjecateljskim i popratnim programima prikazati više od stotinu filmova.


FOTO: HINA
 
   „Iza nas je četrnaest izdanja festivala koji ponosno nosi ime našeg grada", rekao je direktor festivala Boris T. Matić, najavivši da će se ovogodišnji odabrani filmovi baviti društveno angažiranim temama, od ženskog prava glasa i prava na pobačaj, do LGBT zajednice i posljedicama PTSP-a u obiteljskom okruženju. „Ipak dosta filmova na te naizgled teške teme autori su obradili na pristupačan način za široku publiku", dodao je.

   Otvorenje ZFF-a, na kojemu se okupilo niz osoba iz kulturnog života, među kojima je bio i državni tajnik Krešimir Partl te izaslanici Grada Zagreba, tradicionalno je mjesto na kojemu Hrvatska udruga producenata uručuje Nagradu Albert Kapović.

   Ove godine dodijeljena je Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru kina Europa i Zagreb film festivala te predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača.
   „Laurenta je sa svojim timom u kinu Europa uspio revitalizirati ritual urbanog odlaska u kino i napraviti odredište ne samo za filmaše, nego i sve filmofile, mjesto gdje se nalazimo i izmjenjujemo kreativne ideje i slavimo filmsku umjetnost", rekla je u ime Hrvatske udruge producenata Vanja Sremac, uručivši mu nagradu.

   „Ponosan sam i počašćen što mi je ove godine pripala nagrada jer kad dobiješ ovakvo priznanje od struke i kolega to znači da si na dobrom putu", istaknuo je Laurenta.
   Podsjetio je kako je Kapović bio i idejni pokretač udruženja neovisnih kina diljem zemlje, koje je tada imamo malo članova, a danas okuplja 52 kina u 39 gradova. "Cilj nam je da zajedno  budemo jači i da radimo na otklanjanju svih nedostatak koje imamo, a o jedan od najvažnijih ciljeva je da vrhnuski i kvalitetan umjetnički program dovedemo u sva mala naselja, sela i otoke", ustvrdio je.

   Film koji je otvorio konkurenciju festivala, 'feel good' uradak Petre Volpe, švicarski kandidat za Oscara, premijerno je prikazan na prestižnom Tribeca Film Festivalu, a publiku je na otvorenju na hrvatskom jeziku pozdravila Rachel Braunschweig, koja je za sporednu ulogu ostvarenu u tom filmu osvojila Švicarski filmsku nagradu.

   Za nagrade jubilarnog festivala, koje će se znati u subotu, 18. studenog, natječe se trinaest dugometražnih filmova te po desetak kratkometražnih u međunarodnom programu i u hrvatskom programu Kockice.
   Festival se održava na nekoliko lokacija, u kinu Europa i dvorani Mueller, kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, na novoj sceni Akademije dramskih umjetnosti F22. (MK/Hina)


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a