E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Na okruglom stolu „Čitanje za budućnost“ predstavljena Nacionalna strategija poticanja čitanja
10.11.2017. - U sklopu ovogodišnjeg Interlibera u srijedu, 8. studenoga 2017. godine, na središnjoj pozornici izložbenog prostora Školske knjige, u Paviljonu 5, održan je okrugli stol „Čitanje za budućnost“ na kojemu je predstavljena Nacionalna strategija poticanja čitanja. 

FOTO: Školska knjiga

   Na okruglom stolu sudjelovali su Maja Zrnčić, koordinatorica Povjerenstva za izradu NSPČ-a pri Ministarstvu kulture, prim. mr. sc. Marija Radonić, voditeljica Pedijatrijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik, dr. sc. Anita Peti Stantić, članica Upravnog odbora COST projekta Osnaživanje kompetencija europskih građana uz pomoć uspostavljanja Europske mreže pismenosti, Snježana Berak, Predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, Miroslav Mićanović, pisac, pjesnik, kritičar i urednik, voditelj programa Pisci na mreži i Čitamo i pišemo s piscem u stanu pisca, Snježana Marić, glavna urednica časopisa Smib. Okrugli stol o čitanju vodila je urednica mr. sc. Emica Calogjera Rogić.

   Najprije je predstavljena vizija Nacionalne strategije poticanja čitanja i osnovni strateški ciljevi, te članovi radnih skupina i kako je tekao rad na Strategiji. Potom se razgovaralo o budućim planovima i načinima realizacije mjera iz Akcijskog plana.
 
FOTO: Školska knjiga

   Predstavljene su dvije nacionalne kampanje poticanja čitanja djeci od rođenja Rođeni za čitanje koju već gotovo deset godina provodi prim. mr. sc. Marija Radonić, voditeljica dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i kampanja Čitaj mi koju od 2013. godine provodi Hrvatsko čitateljsko društvo u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom - Komisijom za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF-om, Hrvatskim pedijatrijskim društvom,  Hrvatskom udrugom istraživača dječje književnosti i Hrvatskim logopedskim društvom.

   Snježana Berak predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva predstavila je rezultate kampanje Čitaj mi i Čitateljskog programa za roditelje zatvorenike u kaznionicama Požega, Glina i Lepoglava za koji su ove godine dobili Europsku nagradu najinovativniji program poticanja čitanja.

FOTO: Školska knjiga
   
   O početnom čitanju i izazovima pri usvajanju početnog čitanja te ulozi časopisa za djecu u poticanju čitanja govorila je Snježana Marić glavna urednica Smiba.
   Na okruglom stolu razgovaralo se o rezultatima PIRSL I PISA testiranja te odnosu prema čitanju kao važnom čimbeniku za uspjeh na standardiziranim testovima. O gubitku čitatelja u višim razredima osnovne škole te kako nove tehnologije utječu na čitanje govorila je dr. sc. Anita Peti Stantić.

   Programi poticanja čitanja Čitamo i pišemo s piscem u stanu pisca i Pisci na mreži koje vodi Miroslav Mićanović, poslužili su kao primjer dobre prakse programa poticanja čitanja za učenike i nastavnike te su bili okosnicom za raspravu o lektiri i važnosti primjena inovativnih praksi u obradi književnih djela.
 
FOTO: Školska knjiga

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a