E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba donacija baletnog umjetnika Jelka Yureshe
6.12.2017. - Izložba kostima i drugih predmeta iz donacije slavnog britansko-hrvatskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe otvorena je u utorak, 5. prosinca 2017. godine u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.  
  
FOTO: HINA

   Donacija obuhvaća oko 580 predmeta i sastoji se od zbirki kostima i modnih dodataka, fotografija i slika te baletne literature.

   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorivši izložbu izrazila je veliku zahvalnost na donaciji zagrebačkom baletnom umjetniku Yureshi i istaknula kako je ova donacija ustrojena u tri zbirke značajna dopuna muzejskog fundusa te spada u jedne od najznačajnijih donacija poput onih biskupa Jurja Strossmayera, bračnog para Mimare, Gavelle i drugih, koje su obogatile Hrvatsku.

   Istaknula je kako je ova izložba iznimno važan doprinos poznavanju kazališnih umjetnosti „cijela donacija, ali i svaki pojedinačni izložak neprocjenjiv su izvor podataka o svjetskoj povijesti baleta i upečatljivo svjedočanstvo vremena i bogatog života jedne neponovljive umjetničke osobnosti“, rekla je ministrica i napomenula kako je zbirka baletne literature „posebno značajna jer popunjava prazninu u kontinuitetu nacionalne baštine, dok potpisane fotografije i crteži imaju izuzetnu dokumentacijsku vrijednost“, rekla je ministrica.

FOTO: HINA

   Jelko Yuresha dugo nije imao kontakta sa Hrvatskom dok ga prije desetak godina nisu autori izložbe pozvali da naprave izložbu kostima. Istaknuvši kako je bila odlična ideja da ova kolekcija dođe u Zagreb i stvori jedan kontekst o svjetskom baletu, napomenuo je važnost posjedovanja ovakve kolekcije radi zanimljive povijesti i imena poput Zinke Kunc-Milanov, Mije Čorak Slavenska.

   Ravnatelj Gašparović istaknuo je da će donacija kostima u kojima su odigrane neke od najznačajnijih uloga klasičnog baleta biti prilika da se muzeji počnu baviti tim relativno zanemarenim područjem kazališnih umjetnosti.  Ona za Hrvatsku znači početak stvaranje zbirki na tom području, i ime zagrebačkog dečka Željka Jureše upisano je u povijest ove kuće, rekao je ravnatelj.

   Donacija koja je predstavljena izložbom „Balet i strast – donacija Jelka Yureshe", čiji su autori Mladen Mordej Vučković i Davor Schopf, moći će se razgledati do 18. veljače iduće godine. (MK/Hina)
 

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a