E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Dodijeljena bespovratna sredstava u sklopu poziva Umjetnost i kultura za mlade
8.2.2018. - Održana svečana dodjela ugovora u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade u četvrtak, 8. veljače 2018. godine u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.   
 
   Uručenju ugovora uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek nazočio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić.    Ministrica kulture Obuljen Koržinek uručila je ugovore uspješnim prijaviteljima, istaknuvši kako odabrani projekti pokazuju opći cilj ovoga programa koji se temelji na boljoj socijalnoj uključenosti mladih u kulturi. Nadodala je kako je potrebno u našem društvu obraćati se posebno mladima u nepovoljnom položaju, kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima.

   Ministarstvo kulture kroz različite projekte pokušava stvoriti uvjete za demokratičniji pristup kulturi, napomenula je ministrica dodavši kako će se u okviru ovog poziva razvijati i provoditi programi koji će mladima omogućiti bolji pristup sadržajima iz područja kulture i umjetnosti te poticati njihovo aktivno sudjelovanje. Na taj način mladi će unaprijediti svoje socijalne i kreativne vještine i znanja, što može rezultirati njihovom boljom integracijom u društvo i većom zapošljivosti, istaknula je ministrica kulture.   Pozdravnim govorom obratio se i ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić koji je istaknuo zadovoljstvo provedbom projekta koji pridonosi postizanju bolje socijalne uključenosti mladih u Hrvatskoj i jednakoj dostupnosti kulture svima. Naglasio je da je Europski socijalni fond, u okviru kojeg se financira Poziv, ključan za provedbu brojnih projekata i reformi u Hrvatskoj; od sustava obrazovanja, boljeg upravljanja javnom upravom do socijalne uključivosti.

   Ministar Pavić čestitajući korisnicima, izrazio je želju da će projekti doprinijeti daljem razvoju kulture ali i uključenosti mladih u kulturna događanja. U ime korisnika sredstava zahvalio se ravnatelj Arheološkog muzeja Zagreb Sanjin Mihelić.  Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 18 milijuna kuna, a za skupinu aktivnosti B kojom se financira priprema i provedba participativnih umjetničkih i kulturnih aktivnosti za mlade u nepovoljnom položaju, dodjeljuje se 7,5 milijuna kuna. Od toga je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Za financiranje je odabrano ukupno 12 projekta čiji su uspješni nositelji Grad Vinkovci, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Županja, Udruga žena Romkinja u Hrvatskoj "Bolja budućnost", PRONI Centar za socijalno podučavanje, Klub Dobre Vibracije, Grad Rijeka, Fantastično dobra institucija - FADE IN, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Arheološki muzej u Zagrebu i CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih.

   Natječaj Umjetnost i kultura za mlade proveden je u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti mladih osoba, a posebno onih u nepovoljnom položaju, većim sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima.

   Ministarstvo kulture je dosad objavilo i pozive „Umjetnost i kultura 54+“ te „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“, koji je trenutno otvoren za prijave, a u planu je i objava četvrtog po redu koji će biti namijenjen medijima zajednice.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a