E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren 1. Hrvatski radijski forum
13.2.2018. - Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, u povodu obilježavanja Svjetskog dana radija sudjelovala je u utorak, 13. veljače 2018. godine, na „1. Hrvatskom radijskom forumu“ u organizaciji HUP - Koordinacije komercijalnih radio postaja i Media servis globala.
    Nakon pozdravnih riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, zamjenice gradonačelnika Zagreba Jelene Pavičić Vukičević, potpredsjednika HUP-a Davora Majetića i predsjednice HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja, direktorice i glavne urednice Media servis globala Silvije Londero, ministrica kulture  dr. sc. Nina Obuljen Koržinek govorila je o radu na novom  Zakonu o elektroničkim medijima.
 
   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek čestitavši obilježavanje Međunarodnog dana radija, iznijela je ključne smjernice za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima koji je najavljen u Planu normativnih aktivnost Vlade za  četvrti kvartal ove godinu. Istaknula je kako je radna skupina za izradu Zakona formirana, te da su prikupljeni svi prijedlozi ključnih dionika za izradu Zakona.
 


   Ministrica kulture predstavivši polazne osnove za reviziju medijskih zakona, istaknula je kako se u okviru pregovora o reviziji Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama intenzivno  razgovara o sustavu kvota i mogućnosti prikupljanja sredstava za proizvodnju i distribuciju europskih audiovizualnih djela. Istaknula je kako je bitno poticanje pluralizma medija osigurati i kroz režime regulacije nelinearnih platformi i usluga što će biti jedna od tema revizije Zakona.
   Kao jednu od važnih tema, ministrica je spomenula i donošenje novih pravila vezano uz ograničavanje koncentracije medija koja će uz vlasništvo, uzeti u obzir i doseg pojedinih medija i medijskih platformi.
 
   U istom kontekstu ministrica je naglasila i važnost pitanja razvoja medijske pismenosti kao i zaštitu maloljetnika i borbu protiv govora mržnje, koji predstavlja poseban izazov kod regulacije nelinearnih usluga, te nadodala kako će se u tom smislu u nacionalnoj strategiji i reviziji zakonodavstva razmotriti širenje jurisdikcije regulatora i na društvene medije.


 
   Kada je riječ o radiju kao mediju za razliku od televizije, ministrica je istaknula kako na njega nije u značajnom dijelu utjecao ulazak Hrvatske na jedinstveno EU tržište. Nadodala je kako je radio još uvijek prisutan u svakodnevnom životu naših građana, a istraživanje Agencije za elektroničke medije pokazuju da većina ispitanika planira slušati radio i u sljedećim godinama.
 
   Iako svjesni da u Hrvatskoj ne postoji više slobodnih FM frekvencija za nacionalne radijske postaje, ministrica je naglasila kako je u tom smislu potrebno razmotriti prilike na novim distribucijskim platformama. Istaknula je kako je potrebno utvrditi realnu nacionalnu strategiju s višegodišnjim operativno-izvedbenim planom koji će uokviriti i sve druge balanse u ukupnom gospodarskom i društvenom spektru te važnost da se u novom Zakonu osigura stabilna potpora lokalnim i regionalnim radijima.   Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack govorila je o medijskoj regulativi i europskim iskustvima, a akademik Jakša Barbić iznio je preporuke za izradu dobrog zakona, nakon čega je uslijedilo čitanje Deklaracije HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja i podjela priznanja za poseban doprinos radijskoj industriji i/ili izniman doprinos uspjehu 1. HRF-a.
 
   „1. Hrvatski radijski forum“ održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora gospodina Gordana Jandrokovića.
   
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a