E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorenje izložbe Horizont očekivanja u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli
5.3.2018. - U želji da se hrvatskoj javnosti približi jedan od najznačajnijih projekata vizualne umjetnosti kojima se suvremeni umjetnici predstavljaju na međunarodnoj sceni, a koji uključuje nekoliko razina institucionalne podrške na nacionalnoj i lokalnoj razini, u Muzejsko – galerijskom prostoru  Sveta Srca u Puli, u petak, 9. ožujka 2018., u 20 sati bit će predstavljena izložba Horizont očekivanja.   Na izložbi koja je Hrvatsku predstavljala na prošlogodišnjoj 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - La Biennale di Venezia kulturna će javnost imati priliku razgledati instalacije umjetnika Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi (Phantom Trades: Sea of People) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti (Events Meant to Be Forgotten) prema  koncepciji Branke Benčić, kustosice i povjerenice hrvatskog paviljona.
 
   Izložba Horizont očekivanja okupila je dvije umjetničke pozicije koje se bave različitim stanjima i pitanjima, poput neizvjesnosti, nesigurnosti ili kolapsa, pri čemu umjetnici koriste različite medije – od instalacije, preko objekta, videa, animacije, slikarstva, kojima stvaraju niz međuodnosa, a dramaturgija postava zamišljena je tako da angažira ulogu promatrača i artikulira njegovo kretanje kroz prostor. Izložba je pokušala uprizoriti istovremeno mjesto kolapsa i mjesto transformacije i imaginacije. Uključujući lokalne narative u globalni kontekst, Bijenale djeluje kao mehanizam vidljivosti koji uokviruje prostor i vrijeme, mjesto i identitet, dok promjenjivi horizont očekivanja obuhvaća platformu zajedničkog iskustva, znanja i razumijevanja, u okviru promišljanja neizvjesnih mogućnosti identifikacije.

   Dok je uz venecijansku izložbu otisnut katalog na engleskom jeziku s tekstovima Branke Benčić, Clemensa Krummela i Marca Scotinija u grafičkom oblikovanju Andra Giunia, izložbe u Hrvatskoj prati deplijan na hrvatskom jeziku s tekstom kustosice Branke Benčić, u grafičkom oblikovanju Andra Giunija.
 
   Ministarstvo kulture Republike Hrvatske organizaciju izložbe povjerilo je Modernoj galeriji iz Zagreba. Izložba u Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca realizira se u suradnji s AMI – Arheološki muzej Istre uz podršku Ministarstva kulture i Grada Pule.
 

FOTO: Damir Žižić©Hrvatski paviljon, 2017___________________

Fantomska trgovina: More Ljudi (Phantom Trades: Sea of People) Tine Gverović 


Događaji koje treba zaboraviti (Events Meant to Be Forgotten) Marka TadićaKontakt za medije
croatian.pavilion.venice@gmail.com
www.croatian pavilion-venicebiennale.hr
                          
Marija Šiško
Marija.Sisko@min-kulture.hr
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
 
Lana Šetka
info@modgal.t-com.hr
Moderna galerija, Zagreb
 
arheoloski-muzej-istre(at)pu.t-com.hr
Arheološki muzej Istre, Pula


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a