E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba „Book Art in Croatia“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani
6.3.2018. - Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak sudjelovao je u utorak, 6. ožujka 2018. godine, na svečanom otvorenju izložbe „Book Art in Croatia” u Ljubljani, upriličene u sklopu Europske godine kulturne baštine
    Izložbu je organizirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s  Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Ljubljani (Narodna in univerzitetna knjižnica – NUK).    


                                                                                                                  
   Izložba „Book Art in Croatia” predstavlja povijesni presjek izrade i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjevjekovnoga do suvremenog doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja – od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko-književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno-grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj.

   Podsjetivši na nedavno otvorenje izložbe „Ivan Meštrović – tjelesnost i erotika u kiparstvu“ u Cankarjevom domu u Ljubljani, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je kako se još jednim vrijednim međunarodnim projektom, što ga zajednički potpisuju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Narodna in univerzitetna knjižnica u Ljubljani, potvrđuje dugogodišnja suradnja. Dodao je i kako se u autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti dr. Milana Pelca zrcali svijet knjiga i upoznaje nas s najvišim dosezima umjetničkoga oblikovanja knjiga tijekom nekoliko stoljeća bogate i raznolike povijesti knjižne umjetnosti u Hrvatskoj.    „Važna je činjenica da ovom izložbom dvije bliske institucije simbolično obilježavaju i početak Europske godine kulturne baštine, čiji je cilj – među ostalim – osvijestiti činjenicu da baština oblikuje ne samo naše nacionalne identitete nego i naš svakodnevni život, ukazati na univerzalne vrijednosti što ih baština predstavlja za nas kao pojedince, članove zajednice i društvo u cjelini, afirmirati kulturnu baštinu i skrb o njoj kao temelj zajedničke europske pripadnosti i zajedničke europske budućnosti", istaknuo je državni tajnik Poljičak te dodao kako je umjetnost knjige spona koja je potaknula kreativnu razmjenu i suradnju između dviju značajnih kulturnih ustanova naših dviju država, ali i pridonijela daljnjem produbljivanju hrvatsko-slovenskih kulturnih veza."

   Ovu je misao u svome obraćanju ponovio i ministar kulture Republike Slovenije Anton Peršak koji je svečano otvorio izložbu naglašavajući tisućljetno kulturno prijateljstvo dviju kultura. Knjiga je oduvijek ne samo verbalna, nego i vizualna umjetnost; njen izgled i dizajn neobično su važni, što se danas nažalost često zapostavlja, svjedočeći o promijenjenom odnosu prema knjigi. Upravo ova izložba apostrofira vizualni aspect knjige”, istaknuo je ministar Anton Peršak.   Na otvorenju izložbe okupljenima se obratila i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice u Ljubljani Martina Rozman Salobir te veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Vesna Terzić. Njegovanje kulturne razmjene između dviju prijateljskih država te simbolika Europske godine kulturne baštine u sklopu koje se ovaj događaj realizira, ključne su ideje njihovih govora.

   O izazovnom poslu odabira eksponata za ovaj projekt govorio je autor izložbe, povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc, prema čijem je odabiru šezdeset odabranih jedinica predstavljeno na panoima (preslika, bibliografski opis i kratak opis), uz izlaganje nekoliko odabranih pretisaka i izvornika Beramskoga misala.   Golemi fond hrvatske knjižne baštine nastajao je u periodu od ranog srednjeg vijeka sve do 21. stoljeća. Izabrati samo šezdeset reprezentativnih primjeraka bio je zaista veliki izazov, u kojemu su mi pomogle kolegice iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a osobito Jasminka Zajec. Ova izložba će vam tek odškrinuti vrata jedne goleme biblioteke koja se formira tijekom gotovo petnaest stoljeća, a čija je građa rasuta diljem Hrvatske i svijeta”, rekao je Milan Pelc, citirajući Klaićevu misao o malenim narodima koji, žele li se održati, moraju oblikovati izvanredne vrline.
   „Jedna od ključnih vrlina koje mogu biti temelj malenom narodu, svakako je njegovanje knjige i književnosti”, zaključio je Pelc.

   Umijeće oblikovanja knjiga u Hrvatskoj slovenska će javnost moći upoznati od 6. do 19. ožujka 2018. godine. 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a