E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan Okrugli stol o prijedlogu novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima
8.3.2018. - Ministarstvo kulture održalo je Okrugli stol s temom Prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima u četvrtak, 8. ožujka, 2018. godine, u Hrvatskom državnom arhivu.    Na održanom Okruglom stolu o prijedlogu novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima bile su teme koje su tijekom procesa izrade Zakona zaokupile javnost i stručne djelatnike u arhivskoj struci. Istaknute su i najvažnije promjene u odnosu na važeći Zakon i predstavljeni su glavni ciljevi te praktična primjena ovog Zakona.

   Okruglim stolom moderirao je državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak koji je istaknuo da je dvadeset godina nakon donošenja Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Ministarstvo kulture 2017. godine osnivanjem Stručnog povjerenstva za izradu novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima započelo proceduru izrade novog Zakona, čiji je glavni cilj osuvremenjivanje arhivske djelatnosti i službe u skladu s potrebama korisnika arhivskog gradiva i djelatnika u arhivima. Od samo početka procesa javnost je cijelim putem bila upućena u samu izradu novog Zakona putem objava na web stranicama Ministarstva kulture o radu Stručnog povjerenstva, tijekom javne rasprave putem portala e-savjetovanje gdje su zainteresirani mogli ostaviti svoje komentare te putem komunikacije s medijima o tijeku izrade, kako bi se što veći dio javnosti uputio u samu važnost izrade novog Zakona i materije kojom se on bavi.   Na okruglom stolu sudjelovali su: viši arhivist dr. sc. Jozo Ivanović pomoćnik ravnatelja za arhivske informacijske sustave i međunarodnu suradnju na temu Digitalizacija i pretvorba gradiva u elektronički oblik, arhivski savjetnik Darko Rubčić, predsjednik Hrvatskog arhivskog vijeća, voditelj Odjela za zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva u Državnom arhivu u Zagrebu na temu Korištenje javnog arhivskog gradiva i rokovi dostupnosti i dr. sc. Dražen Kušen, viši arhivist, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku na temu Politika preuzimanja arhivskog gradiva i ustroj javne arhivske službe.
 
   Po završetku izlaganja uslijedila je rasprava te pitanja zainteresirane javnost i stručnih  djelatnika u arhivskoj struci.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a