E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Objavljeni dobitnici Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2017. godinu
14.3.2018. - Na konferenciji za medije koja je u srijedu, 14. ožujka 2018. godine, održana u Ministarstvu kulture pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo je u ime ministrice kulture objavila imena dobitnika Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2017. godinu. 


 
   Prvu nagradu osvojila je Una Vizek za dramski tekst „Ja od jutra nisam stao”, dobitnica druge nagrade je Vedrana Vrhovnik, autorica drame „Snijeg”, dok treću nagradu dijele Elvis Bošnjak (drama „Usidrene”) i Dino Pešut (trilogija „Olympia stadion”).
 
   „Na Javni poziv za Nagradu za dramsku djelo „Marin Držić” za 2017. godinu prijavljena su 62 dramska teksta iz cijele Hrvatske, pa čak i dijaspore, pri čemu su brojčano dominirali/e autori/ce iz Dalmacije, istaknula je pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, napomenuvši kako je tematski i žanrovski ova godina donijela široku lepezu pokrivenih autorskih stilova i kvalitetnih dosega.
  

 
   Na konferenciji za medije sudjelovala je i predsjednica Stručnog povjerenstva Branka Cvitković, koja je o prijavljenim dramskim tekstovima odlučivala zajedno s Magdalenom Lupi Alvir i dr. sc. Mariom Kovačem.
 
   „Svi dramski tekstovi pristigli su pod šiframa, što smatram jako dobrom praksom. Oko kvalitete nagrađenih radova naš je stručni sud bio usuglašen, a zanimljiv je trenutak bilo otvaranje kuverti, kad smo saznali imena autora“, rekla je Branka Cvitković, koja je pročitala kratko obrazloženje svih nagrađenih djela.
 
   Osim nagrađenih naslova, Povjerenstvo preporuča i ukazuje na još pet naslova koji svojim kvalitetama zaslužuju da ih se iščita kao potencijalna uprizorenja. To su drame „Aleks“ Bojana Brajčića, „Radiona“ Marije Dukić, „Venecijanski meštar u zatvoru iliti pržunu” Sanje Ivić, „Polarna tuga Kristine Kegljen te „Marta i sedam strahova Ivane Vuković. 
 
   Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje se pod ovim imenom od 1991. godine s ciljem poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva. Svečana dodjela Nagrade „Marin Držić“ tradicionalno će se održati na otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu 21. travnja.
 
 
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a