E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Analiza financiranja programa javnih potreba u kulturi
11.2.2019. - Ministarstvo kulture je započelo s objavom usporednih analiza prijavljenih programa i odobrenih sredstava u 2019. godini, s ciljem valorizacije dosadašnjeg učinka i dobivanja smjernica za učinkovitiju raspodjelu proračunskih sredstava. 

Nakon provedenog „Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu“, pristupilo se izradi analize proračunskih sredstava po pojedinim kulturnim djelatnostima, koje ukazuju na pozitivne trendove. Proračun Ministarstva kulture u rasponu od tri godine rastao je za sve kulturne djelatnosti.
 
Planirani proračun Ministarstva kulture za 2019. godinu iznosi 1.240.967.282 kn ili 0,88 % planiranog ukupnog državnog proračuna. U apsolutnom iznosu proračun Ministarstva kulture bilježi rast od 2,6 % u odnosu na 2018. godinu.
 
U odnosu na prethodnu godinu, značajno povećanje sredstva očituje se na programima sudjelovanja u kulturi i razvoju publike, Programu Kreativne Europe – potprogram Kultura, programima arhivske djelatnosti, Zakladi Kultura nova, glazbeno-scenskim djelatnostima, izdavačkoj djelatnosti i knjižničnoj djelatnost.
 
Porast sredstava za programe javnih potreba pratilo je i povećanje broja prijava na „Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu“, kao i povećanje broja odobrenih programa u svim kulturnim djelatnostima.
 
Programi ustanova u nadležnosti Ministarstva kulture financiraju se po novom modelu koji je uveden od 2018. godine. Takav model omogućio je izravno financiranje ustanova u nadležnosti Ministarstva kulture za sljedeće financijsko razdoblje te je na taj način osiguran bolji uvid u upravljanje financijskim sredstvima ustanova kao i smanjenje administrativnih poslova.
 

Detaljni pregled i analize po kulturnim djelatnostima

(Pregled i analize objavljivat će se kontinuirano prema obrađenim podacima za svaku kulturnu djelatnost)  


  >>> Glazba i glazbeno-scenske umjetnosti  
             


  >>> Dramska i plesna te izvedbene umjetnosti 


  >>> Knjiga i nakladništvo


  >>> Kulturno-umjetnički amaterizam


  >>> Inovativne umjetničke i kulturne prakse


  >>> Monografije iz područja kulture i umjetnosti


  >>> Muzejska djelatnost    >>> Vizualne umjetnosti     


  >>> Knjižnična djelatnost


 
     
>>> Ruksak (pun) kultureNajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature