E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture posjetila Stari Grad i Hvar
25.3.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obišla je sa suradnicima u subotu, 24. ožujka 2018. godine gradove Stari Grad i Hvar na otoku Hvaru.  


U Starome Gradu ministrica se sastala s gradonačelnikom Antoniom Škarpom i suradnicima s kojima je obišla Starigradsko polje, upisano 2008. godine na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Starigradski ager najbolje je očuvani antički katastar na Mediteranu i u Europi, pravolinijski podijeljen u grčkom metričkom sustavu na 75 parcela na kojima se od 4. stoljeća pr.n.e.  kontinuirano uzgajaju mediteranske kulture. O modusima što boljeg upravljanja agerom i njegovom očuvanju ministrica je razgovarala s gradonačelnikom Škarpom i načelnikom Jelse Nikšom Peronjom budući da se ager rasprostire na području tih dvaju hvarskih gradova.Nakon Starog Grada, ministrica je u pratnji gradonačelnika Rikarda Novaka obišla ključne kulturne lokalitete grada Hvara. Od posebne je važnosti za otok, ali i za cijelu Hrvatsku, Hvarsko kazalište i Arsenal, čija će temeljita višegodišnja obnova biti završena do kraja ove godine, za što su sredstva osigurali grad Hvar, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo financija.

Hvarsko kazalište utemeljeno je 1612. godine, kronološki treće nakon Vicenze i Parme, a prvo građansko/javno kazalište u Europi.


 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a